Олександр Мороз про ініціаторів можливої політичної кризи

П'ятниця, 1 вересня 2000, 17:30
Напередодні нового політичного сезону вистачає всіляких прогнозів. Практично всі вони зводяться до можливого загострення політичної кризи, не виключається і відставка уряду, продовження тиску влади на парламент напередодні прийняття рішення з імплементації законопроекту щодо змін до Конституції.

Несподіваний висновок з цього зробив лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз. Аналізуючи прогнози, що лунають, і їх освітлення у деяких ЗМІ, Мороз прийшов до висновку, що ініціювання теми майбутньої політичної кризи восені спровоковане тими, хто у цій кризі зацікавлений.

"Приблизно одна і та ж тематика запитань журналістів з приводу очікуваної політичної кризи говорить про те, що її хтось планує… Політична криза комусь необхідна. Це говорить про те, що є його ініціатори. Але тоді виникає питання, хто вони і які цілі переслідують", - поставив запитання лідер соціалістів і сам на нього відповів: "Підготовку урядової кризи вже почато. Це помітно з деяких газет, з центрального телебачення, і за цим видно, хто її ініціатор".

У інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна Мороз прогнозує, що причиною такої поведінки деяких представників влади може стати зростання рейтингу уряду і прем'єра Віктора Ющенка, що "в певній мірі лякає адміністрацію президента", і наслідком цього "остраху" може стати нагнітання урядової кризи.

Лідер СПУ звернув увагу на наявність взаємозв'язку урядової і парламентської кризи. Він впевнений, що негативні кроки, що робляться по відношенню до уряду, будуть впливати на структурування парламенту. У зв'язку з цим лідер СПУ прогнозує "спроби "розтягнути" фракцію "Батьківщина" і деякі інші фракції, а також спроби "впливу на Рух".

Мороз прогнозує, що в якості інструментів впливу на парламент можуть використовуватися "роздуми про достроковий розпуск", процес внесення змін до Конституції за підсумками референдуму, розгляд закону про бюджет-2001 і нового виборчого законодавства на основі мажоритарної системи. "У цьому контексті зрозуміло, що політичне загострення, або, навіть, якась криза, може бути. Мені здається, що він вигідний конкретним людям, однак, абсолютно невигідний суспільству і державі", - додав лідер СПУ.