Кучма не виправдав усіх надій Сороса

Середа, 8 листопада 2000, 19:01
Джордж Сорос протягом двох днів перебування у Києві спробував бути дуже делікатним і наголошував на досягненнях влади за останній рік. Водночас він не провів жодної прес-конференції чи відкритого для широкого загалу заходу. Проте УП вдалося дізналися про бачення сучасної України очима бізнесмена, чий основний капітал зараз полягає у політичному впливі на керівників держав. "Є загроза, що Україна піде шляхом Білорусії" і "за існування олігархів Україна не матиме майбутнього" – це Сорос про нас з вами.

У своєму виступі перед конгресом США у 1998 Сорос назвав головну причину невдач просування реформ в Росії – "crony capitalism", що переклали як "капіталізм найліпших друзів". Тобто система, яка базується на неформальних відносинах підприємців і можновладців, простіше кажучи – на хабарях. Кілька років тому на форумі в Давосі Сорос ледь не перейшов на публічну лайку з Березовським, якого він звинуватив у використанні політичного впливу - не заради високих ідеалів побудови "відкритого суспільства", а для бізнесу. В цьому питанні Україна не відстає від північного сусіди. Просто олігархи наші, як висловився гарант, "дрібнота" у порівнянні з російськими.

"Люди України мають тиснути на владу. Саме від українців залежить, чи будуть у вас вільні ЗМІ, та чи викоренять олігархів", - поділився Сорос роздумами про майбутнє неньки з кореспондентами УП і газети "День".

"Свобода слова не може бути гарантованою міжнародними інституціями. Україна – це той випадок, коли держава робить протизаконні дії. Водночас закони є, але їх не виконують, і населення своєю поведінкою може сприяти цьому, або протидіяти. Фонд "Відродження" підтримує встановлення верховенства права, але він не може діяти замість людей. Те ж саме з "crony capitalism" – чи є цей фактор головним гальмом реформ, залежить від українців".

Зараз, зі слів Сороса під час запису передачі "Діалоги про відкрите суспільство" на каналі 1+1, яка буде показана у неділю, в Україні є свобода слова. Проте є й загроза, що розвиток набуде білоруського сценарію. "Від того, яким буде опір цьому, залежить ваше майбутнє".

 
 
Джордж Сорос ніколи не обіймав і зараз не обіймає урядових чи міжнародних посад, проте, завдячуючи своєму капіталу і активній благодійності, він має унікальний вплив на політику та економіку багатьох країн світу. Подейкують, що кризу 17 серпня 1998 року в Росії спровокував Сорос, який за кілька днів до дефолту написав у "Файненшл таймс" статтю з порадами девальвувати рубль. Після економічної катастрофи у Південно-Східній Азії президент Малайзії Махатхір Мохамед прилюдно обізвав Сороса "ідіотом", звинувативши його у грі проти місцевої валюти. На початку дев'яностих він заробив мільярд, спекулюючи британським фунтом стерлінгів. За даними американського журналу "Форбс", з 5 мільярдами доларів Сорос зараз посідає 47 місце у рейтинзі найзаможніших людей Америки. Проте навряд чи Сорос зробив би кар'єру в Україні.

"У вас дуже важко стати багатим, старанно сплачуючи при цьому податки. За останній рік я бачу, що Україна досягла значного прогресу. Але вам ще дуже багато треба зробити. І я бачу опір реформам з боку людей, які мають зиск від цієї ситуації. Водночас імідж України, яка є однією з найгірших за корупцією державою у світі, дуже зіпсовано", - сказав Сорос на записі телепередачі.

 
 
У 1995 році з друку вийшла книга-інтерв'ю з американським підприємцем і меценатом "Сорос про Сороса. Випереджаючи зміни". Тоді Сорос був сповнений оптимізму: "Я вперше не відчуваю безнадії [в Україні]. Президент Кравчук був опортуністом, який розумів, що проблеми України більше його талантів для їх розв'язання, і він навіть не намагався. Кучма зроблений з іншого тіста. Він розуміє, що Україна не зможе вижити як незалежна держава за збереження нинішнього стану справ, і має намір вжити заходів з цього приводу".

Зараз, у 2000 році Сорос каже, що Кучма не виправдав усіх його сподівань. "Я досі розчаровувався розвитком України. Але не припиняйте зусиль. Я аплодую змінам протягом останнього року, і маю надію, що поступ триватиме і надалі".

"Ринку в Україні немає. Хто б що тут не робив, він зобов'язан мати підтримку з боку влади", - стверджував Сорос два роки тому під час свого останнього візиту до Києва. Зараз, на його думку, Україні все ще "варто більше спиратися на ринкову систему". А ми маємо пройти дуже довгий шлях, щоб відповідати кваліфікаційним вимогам на вступ до ЄС. "Але крім економічних показників для інтеграції політика так само дуже важлива", - сказав Сорос УП.

В 1998 Сорос виступав проти кредитування МВФ країнами з перехідною економікою та України зокрема, оскільки "позичальники все рівно не виконують умов кредиторів". Тому зараз фінансист підтримує минулорічне рішення МВФ призупинити програму розширеного фінансування. Не варто чекати Україні й на інвестиції з боку самого американського мільярдера, адже Сорос після низки невдач більше не займається комерційною діяльністю, віддавши кермо фінансовій імперії сину.

"США більше не хочуть давати гроші під обіцянки. Нині МВФ дуже уважно дивиться на те, що зроблено Україною. Але все рівно вирішальними для України є приватні інвестиції. І тут у вас дуже погана історія", - заявив Сорос у студії каналу 1+1.

Проте і зараз Сорос закликає українців не опускати руки. Результати економічної діяльності в Україні нинішнього року є "дуже вражаючі", заявив Сорос на зустрічі з Ющенком. Найцікавіше, що з прем'єром американець зустрівся раніше, ніж з президентом. А про подробиці бесіди з Кучмою Сорос говорити не став.