Депутати хочуть Потебенька online
Реквієм Потебенька

Понеділок, 19 лютого 2001, 22:36
21 лютого може стати останнім робочим днем Потебенька на посаді генпрокурора. На погоджувальній раді фракцій парламенту вирішено в середу послухати його інформацію про роботу генеральної прокуратури.

Сам Потебенько наполягає, що він є непідзвітним Верховній Раді. Це він ще раз повторив спікеру парламенту Плющу в ході особистої бесіди. Спікер додав, що Потебенько направив до парламент листа і відповідну інформацію про діяльність генпрокуратури, яка повинна бути роздана всім депутатам.

У своєму листі Потебенько говорить, що побачити його зі звітом хочуть не всі, а лише "деякі депутати", і бажання їх незаконні. "Прокурор призначається і звільняється не Верховною Радою України, а президентом. Відповідно до Конституції, контрольні функції парламенту за Генпрокуратурою також відпали. Серед безпосередніх повноважень парламенту не передбачене здійснення контролю за діяльністю прокуратури, тобто прокуратура Верховної Раді не підконтрольна", -говориться в листі.

Далі Потебенько розвиває своє обурення таємними бажаннями "деяких депутатів" побачити його безробітним. Ними, не дивлячись на "значне поліпшення" результатів роботи генпрокуратури, "робиться усе для усунення керівництва генеральної прокуратури", "задіяні усі важелі, щоб підключити для цього Верховну Раду в повному складі".

"У порушення Конституції України і діючого регламенту після божевільного психологічного тиску на інших депутатів, що зроблено на спеціальній перерві між засіданнями, було прийняте постанова, яка зобов'язує генпрокурора відзвітувати перед Верховної Радою". "У даному випадку логічно випливає питання: якщо законодавчою гілкою влади у своїй діяльності припускається грубого порушення Конституції, то чи є гарантія того, що подібна практика не повториться і не призведе до більш серйозних наслідків, що негативно позначаться не тільки на соціально-економічному розвитку України, а в цілому на долі її незалежності?"

Наприкінці таємничі "деякі депутати" отримують риси представників фракцій "Батьківщина", СПУ, "Реформи і порядок", які "намагаються справа щодо Юлії Тимошенко перевести із сугубо кримінальної в політичну площину".

Далі персоніфікація знову зникає, і з'ясовується, що "мета деяких депутатів виявляється в сугубо особистих, корисливих, кон'юнктурно-політичних інтересах, щоб уникнути відповідальності за зроблені ними неправомірні дії".


Однак небажання Потебенька стати пред депутатські очі дратує навіть прокучмистів. Генпрокурор затверджується Верховної Радою і підзвітний їй, тому Потебенько зобов'язаний усно відзвітувати перед парламентом і відповісти на питання депутатів, вважає Іван Білас, голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

У Конституції записано, що парламент може висловити недовіру генпрокурору, що тягне за собою його відставку. Про звіт в Основному законі нічого не сказано. Однак у статті 2 закону про прокуратуру записано, що діяльність генпрокуратури підзвітна парламенту, відзначив на погоджувальній раді глава комітету з питань правової політики Олександр Задорожний.

Однак чи прийде Потебенько до парламенту або ж буде інформувати про роботу прокуратури заочно, депутати в будь-якому випадку можуть внести проект постанови про недовіру на голосуванні і відправити його у відставку. Зробити вони це можуть коли завгодно. Навіть перший віце-спікер Медведчук в інтерв'ю Інтерфакс-Україна визнав, що питання про відставку генпрокурора може виникнути в будь-який час.

І цей час наступить для Потебенька в середу – лідер "Батьківщини" Турчинов уже заявив, що фракція збирається порушити питання про висловлення недовіри генпрокурору. І Плющ уже також сказав, що якщо проект постанови такого змісту буде внесено, то спікер "буде змушений поставити його на голосування".

Ну а шанси зробити Потебенька безробітним депутати розцінюють по-різному. Медведчук упевнений, що депутати не підтримають постанову про недовіру. Мороз заявив, що його фракція "ще не визначила свою позицію щодо іниціювання питання про недовіру генпрокурору". Якщо ж такий проект постанови буде внесений, позицію соціалістів угадати не складно. Турчинов сказав, що тільки голосування покаже, чи вистачить голосів для відставки Потебенька, який "хоче сховатися від Верховної Ради", оскільки йому немає чого сказати депутатам. Костенко відзначив, що профільні комітети негативно оцінюють діяльність генпрокуратури. Резонансні справи "генпрокуратури фактично провалила", заявів лідер одного з Рухів.

Сам Плющ, якщо буде внесена постанова про недовіру, утримається від голосування. На думку Гавриша, неявка Потебенька в парламент посилить "критичне відношення народних депутатів до діяльності генпрокуратури". Лідер комуністів Симоненко, від яких фактично залежить доля Потебенька, повідомив, що фракція поки не визначилася і рішення може бути прийнято у вівторок.

Включити до порядку денного на середу, 21 лютого, інформацію Потебенька про діяльність генпрокуратури підтримало більшість фракцій і груп Верховної Ради, повідомляє Інтерфакс-Україна. Цю дату запропонували два профільні комітети - із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і з питань боротьби з оргпреступністю та корупцією.

Також на погоджувальній раді лідер соціалістів Мороз і глава комітету з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства Віталій Черненко "підняли питання" суботнього інтерв'ю майора Мельниченка УТН-Панорамі. Після того, як з'ясувалося, що то був не "той самий" Мельниченко, дії першого каналу Мороз назвав провокацією. Плющ у свою чергу порадив дочекатися п'ятниці, коли депутати зможуть прояснити ситуацію в ході звіту нацради з питань телебачення та радіомовлення.