"Країна страху і терору". Частина третя

Середа, 7 лютого 2001, 19:19
У Печерському райсуді відбулася досудова зустріч представників депутата Волкова і радіо "Свобода". Сторона позивача намагається розібратися, що і від кого вимагати. І поки набирає обороти цей скандал, у Києві спалахнув іншій - через антикучмівську фотографію не вийшла газета "Коммерсантъ-Украина".

Поки представники Волкова з'ясовують, чи може українське бюро радіо виступати в якості відповідача за позовом про захист честі і гідності. Представник "Свободи" Микола Полудений у цьому сумнівається – тому що київське бюро радіо "Свобода" не є юридичною особою. "Якщо відповідачем буде визнана радіо "Свобода", справа повинна розглядатися в США, у місці розташування відповідача", - передає його слова Інтерфакс-Україна.

Представник Волкова Володимир Висоцький запропонував суду зажадати на наступну зустріч сторін ліцензію радіостанцій "Свобода" і "Довіра", договір, укладений ними про ретрансляцію передач "Свободи", статутні документи, облікові документи, які б засвідчили особу журналіста Славка Волинського, який із Брюсселя готував матеріали про лідера "Демсоюзу".

Представники ТРК "Довіра" і сам Славко Волинський у суді не з'явилися, хоча також фігурують у позовній заяві в якості відповідачів. Друга зустріч сторін призначена на 21 лютого, а вже на першій був присутній представник посольства США.

А тим часом в епіцентрі скандалу опинився ще один засіб масової інформації. 7 лютого через "політичну цензуру з боку друкарні" не вийшов у світ номер газети "Коммерсантъ-Украина".

 
Саме через таке фото не вийшла газета
 
За повідомленням редакції газети, Київська військово-картографічна фабрика, де друкується видання, у порушення договору в ніч на середу відмовилася друкувати номер. Був складений "Акт по незапуск в поліграфічне виробництво", де чорним по білому зазначено - номер не був видрукуваний "у зв'язку з тим, що на 1-й шпальті була присутня фотографія зі змістом, що може бути розцінене як антипрезидентська, а також наявність в інших матеріалах (текстових і фотографічних) передумов до аналогічної оцінки".

Як повідомляє редакція газети, заборона на запуск до друку накладена була усним наказом, відданим телефоном начальником підприємства паном Омельчуком. Вже в середу ввечері на спеціальній прес-конференції керівництво газети заявило, що невихід газети - це не цензура, а просто перестраховка керівництва друкарні. Сама ж стаття, для написання якої в Київ приїхав відомий російський журналіст, співавтор книги Путина "Від першої особи" Андрій Колєсніков, "антиопозиційна", добра і правильна". І в редакцію, відчуваючи момент, уже навіть звернулися антикучмісти з проханням дозволити передрукувати цю статтю.

"Це на диво смішний випадок, тут немає винних, є перестраховка ", - намагалася розрядити ситуацію головний редактор газети Марія Зубарєва. Зачепившись за останню репліку, можна дуже активно подискутувати - винного в поширенні тотального страху перед "арбітром нації" знайти не складно. І "Коммерсантъ-Украина" це теж знає.