Кучмі поставили "двійку"

Вівторок, 13 березня 2001, 14:23
Газета Die Welt у своїй щоденній оцінці трьох відомих осіб поставила в понеділок Леоніду Кучмі "п"ятірку" (2 за українською шкільною системою) повідомляє українська служба радіо Deutsche Welle.

"На прощання перед своєю відпусткою в Криму український президент ще раз з усією ясністю втовкмачив своїм землякам своє розуміння демократії. Перед відльотом він заявив, що не розглядає організаторів спрямованих проти нього акцій протесту як опозицію. Чимало демонстрантів він не може навіть "вважати людьми". Такими заявами Кучма сам вибирає собі політичне майбутнє: він долучається до довгої низки вельмож, які навіть під час свого падіння співають пісню про власну непогрішимість. Питання полягає лише в тому, скільки співгромадян він потягне за собою в прірву. Автократи такого ґатунку не люблять падати самі", пише Die Welt.

"Закриття Чорнобиля, цей жест доброї волі, зовсім забулося. Нині всі зосередилися на плівках. Хто зацікавлений в тому, щоб в Україні, яка минулого року мала добрі економічні показники, зупинилися реформи? Хто зацікавлений в тому, щоб показати в парламенті сфальшовані касети?" – запитує Кучма у кореспондентів журналу Фокус.

Він спростував твердження про те, що на плівці записаний його голос: "Я говорив, - наголосив він, - що не виключаю, що хтось міг записати розмови президента. В цій країні, де всі думають лише про свої власні інтереси і ніхто не думає про інтереси країни, все можливо". Кучма запропонував, щоб майор Мельниченко повернувся до України з оригіналами касет і пояснив їхнє походження.

На зауваження, що в такому разі Мельничекно буде заарештований, президент України сказав: "Звичайно. Це шпигунство. Серйозний злочин. А Захід ще й відкрито закликає: шановне панство, підслуховуйте спокійно ваших президентів і прем'єрів, ми дамо вам політичний притулок". Леонід Кучма зазначив в інтерв'ю, що думав про те, щоб піти у відставку. "Якби я був прем'єр-міністром, то я просто написав би заяву і пішов, - сказав він. - Навколо мене панує психоз. Подивіться на цей цирк з демонстраціями. При цьому людям платять, щоб вони брали в них участь. Для багатьох студентів це справжній бізнес".

Газета "ФРАНКФУРТЕР РУНДШАУ" пише, що Кучма пересидить у відпусці нелегкий час. "Демонстрації у вихідні не спонукали його, як видно, до роздумів. Зарозуміле зауваження, що його обрали 16 мільйонів українців, і три тисячі демонстрантів не можуть скинути, підтверджує його моральну позицію.

Насправді це не гра в цифри, люди вимагають звіту про те, що Кучма наробив на своїй посаді. Вбивство опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе й досі викликає серйозні підозри, пов'язані з Кучмою та його оточенням. Спочатку все місяцями відміталося, відкидалося, магнітофонні плівки називалися фальшивками (в цьому плані ще нічого не доведено), але президентське бажання, щоб Гонгадзе "зник", жодного разу не спростовувалося. Врешті-решт відомими поліцейськими методами було розігнано тих, хто намагався протестувати. Тепер вбивство розслідують - але знову ж таки наближені до Кучми люди".

"Уже зараз є ознаки того, що в політичних колах, які досі підтримували президента, вже налаштовуються на час після Кучми або, щонайменше, намагаються заробити політичний капітал на нинішньому становищі...", пише ФРАНКФУРТЕР АЛЬҐЕМАЙНЕ.

"Значно небезпечнішими, ніж демонстранти з опозиційних рухів, які єдині лише в тому, що Кучма має піти, можуть стати для президента українські комуністи. Їхній голова Симоненко заявив кілька днів тому, що комуністи хочуть на цьому тижні провести мітинги та демонстрації по всій країні. Їхня мета, показати державній владі й президентові, що більшість населення вже не підтримує нинішній політичний курс. Комуністи ціляться не лише в Кучму, але і в прем'єра Ющенка. Їхня прихована атака спрямована перш за все проти його реформ".

ГАНДЕЛЬСБЛАТ пише про нинішні події так: "Опозиція в Україні щоразу гучніше вимагає відставки президента Леоніда Кучми. А той у свій час хотів би скинути зі своєї посади прем'єр-міністра Віктора Ющенка. Схоже, що і деякі олігархи інтригують проти глави уряду. П'ятого квітня прем'єр має виступити перед парламентом з річним звітом своєї роботи. У разі, якщо депутати не схвалять звіту, Ющенко буде змушеним піти у відставку.

Великі підприємці з оточення Кучми, і в першу чергу віце-спікер парламенту Віктор Медведчук, теж домагаються відставки Ющенка. Адже, якщо президента буде скинуто або він сам зречеться своєї посади, то обов"язки глави держави автоматично переходять до прем'єра. Окрім того, незабаром відбудуться парламентські вибори, а хто ставитиме на міністерські посади своїх людей, той матиме вплив на певні групи виборців".