Кримського прем'єра Куніцина ще раз відправили у відставку. Але той рішення не визнає

Середа, 18 липня 2001, 11:31
Верховна Рада Криму ухвалила рішення відправити у відставку кримського прем'єра Сергія Куніцина.

За це рішення проголосувало 55 депутатів з 60, що брали участь в голосуванні, 1 - проти.

Мотивом події стала заява голови Верховної Ради Леоніда Грача про те, що відставка Куніцина узгоджена з президентом Кучмою.

Сам Куніцин заявив на сесії, що у вівторок він розмовляв з президентом, і Кучма сказав, що згоди на відставку не давав.

Крім того, Куніцин заявив, що в середу вранці розмовляв з главою адміністрації президента Володимиром Литвином, який також підтвердив, що президент не погоджувався на відставку.

"Мені підтвердили, що ніякої згоди не було, тим більше письмових документів у спікера Леоніда Грача немає", - підкреслив Куніцин, додавши: "Я вважаю, що це - політичний фарс".

Тому, зі слів глави уряду автономії, він не збирається виконувати цього рішення. "Безазієв [Лентун Безазієв - заступник голови Ради міністрів Криму, якому парламент АРК доручив виконувати обов'язки кримського прем'єра] виконувати обов'язків не буде, тому що рішення незаконне. Я буду доти [займати цей пост], поки мені скаже президент України", - заявив Куніцин.

У свою чергу, Лентун Безазієв заявив в інтерв'ю журналістам, що він збирається приступити до виконання обов'язків глави уряду відразу, як тільки йому буде вручене письмове рішення сесії. "Сесія мені доручила бути виконуючим обов'язки, давайте не будемо дебатувати цю сторону питання, – сказав він. – Факт здійснився, багато йшло великих особистостей, життя йде, тече і все гірше не буде, я вас запевняю". Безазієв є членом Кримського республіканського комітету Компартії України, а також депутатом Верховної Ради Криму.

Куніцин поцікавився у Грача, в якій формі отримана згода на його відставку, на що спікер повторив, що згода президента України на звільнення Куніцина є, а правова процедура – в письмовій чи усній формі – порядку звільнення глави кримської Ради Міністрів не обумовлена. Таким чином, Грач так і не повідомив, в якій же формі була отримана згода.

Крім того, зі слів постійного представника президента України в Криму Анатолія Корнійчука, рішення про відставку Куніцина було прийнято незаконно. Згідно з регламентом роботи Верховної Ради Криму, рішення за персоналіями приймається шляхом таємного голосування. Депутати ж голосували прямо в залі, картками.

Інтерфакс-Україна