Міністром економіки стала "темна конячка"
Права рука лідера "Трудової України"

Четвер, 5 липня 2001, 17:22
Ось тепер все. Кучма закінчив формування уряду Кінаха. Посаду міністра економіки, яка звільнилася після підвищення Рогового до віце-прем'єра, зайняв його заступник Олександр Шлапак.

Про своє рішення призначити членом уряду заступника міністра економіки, Олександра Шлапака, Кучма повідомив в четвер у Києві на прес-конференції.

Зі слів "гаранта", кандидат – "молодий і перспективний". Посаду заступника міністра економіки займає з лютого 2000 року. "Після співбесіди з ним, думаю, у мене не з'явиться бажання відмовити в підписанні указу [про призначення]", - сказав Кучма.

Відповідь на запитання, хто такий є пан Шлапак, дає його біографія. На посаду заступника міністра економіки він прийшов разом із Тігіпком. У 1998-2000 роках він був керівником групи радників віце-прем'єра Сергія Тігіпка. У 1993-1998 нинішній міністр економіки працював у "Приватбанку". В банку Тігіпка він пройшов шлях від директора Львівської філії до заступника голови ради.

Народився Олександр Шлапак у 1960 році в Іркутську, повідомили УП в прес-службі Міністерства економіки. Освіту здобув у Львівському політехнічному інституті за спеціальністю інженер-системотехнік. За два роки після закінчення вузу став на комсомольську стежку, яка вивела його до рівня першого секретаря Львівського обкому комсомолу.

У "гаранта" для претендента на останню вакансію в уряді були свої критерії. Минулої суботи Кучма, коли його запитали про прізвище нового міністра економіки, сказав, що "треба вводити нових людей - молодих, енергійних, надійних, з досвідом роботи на ринках". "Досить тасувати колоду, яка залишилася від попереднього уряду", - заявив Кучма. Голова Верховної Ради Іван Плющ, який знаходився поруч, додав: "краплену".

Проте Кучма відразу ж зберіг за собою право на помилку: "Не варто боятися помилитися з кандидатурою на посаду міністра економіки", оскільки всі інші члени уряду досить сильні. Крім того, додав він, віце-прем'єр з питань економічної політики Василь Роговий "не дасть зробити міністру економіки дурості". Роговий також, на думку Кучми, зможе підготувати міністра економіки "до можливої майбутньої політичної діяльності".