Вересень – місяць Тимошенко і Ющенка. Не медовий

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 16:58
Передвиборні ходи українських політиків гідно оцінені спостерігачами. У рейтингу Погребинського послідовність трійки найвпливовіших фігур – "гарант", прем'єр і Медведчук – змінювалася тільки в квітні. Тому традиційно боротьба розгортається за наступні за ними місця. У вересні поліпшили своє становище колишні прем'єр і віце-прем'єр: Ющенко став четвертим, Тимошенко - шостою. П'ятий – Литвин, і його вплив на ухвалення найважливіших політичних рішень, як і раніше, недооцінюється, вважає Погребинський.

Здійснити Ющенку рокіровку з Литвином (екс-прем'єр у серпні був п'ятим, глава адміністрації Кучми – четвертим) допомогла сумнозвісна гра в невизначеність колишнього глави уряду. Незважаючи на те, зазначає політолог, що практично всім експертам давно було зрозуміло, що кістяком блоку "Наша Україна" стануть обидва Рухи і партія "Реформи і Порядок", Ющенку вдалося понад місяць "тримати паузу", привертаючи до себе підвищену увагу ЗМІ. Якщо навіть така тактика і не була продуманим PR-ходом – мети вона досягла.

Однак, головний публічний хід вересня Погребинський бачить в іншому: "безперечно, кращим PR-ходом місяця" потрібно визнати відкритий лист Тимошенко на адресу Ющенка. "Очевидно, що автор листа не розраховувала на позитивну відповідь від Ющенка. Їй необхідно було позиціонувати себе як одноосібного лідера некомуністичної опозиції, виштовхнувши Ющенка в "болото тих, хто вагається", що їй майже вдалося", - підкреслює політолог. У рейтингу Тимошенко піднялася з 8-го місця в серпні на 6-е у вересні.

Після першої шістки в списку найвпливовіших політиків йде голова Верховної Ради Іван Плющ, який більшу частину місяця був у лікарні. За ним - Азаров, Симоненко і київський мер Омельченко. Головний податковий адміністратор країни, на думку Погребинського, зберігає свій рейтинг, "незважаючи на розмови (а, можливо, - завдяки їм!)" про вихід з політики. З наближенням початку передвиборчої кампанії росте рейтинг лідера комуністів, який у вересні увійшов до десятки найвпливовіших політиків (9-е місце). Політолог вказує також на "помітне зростання" активності як політика Олександра Омельченка.

У заліковій другій десятці на першому місці розмістився перший віце-прем'єр Дубина. За ним йде секретар Ради нацбезпеки і оборони Марчук. Тринадцятий в рейтингу – сірий кардинал Кучми, рятівник репутації "гаранта" на Заході й автор альтернативного ТУНДРі передвиборного проекту - Пінчук. За ним йде людина, через яку цю репутацію доводиться рятувати – Мороз. Футбольній складовій в політиці зараз відводять 15 місце, яке посідає Суркіс. Далі йдуть: обличчя "Трудової України" - Тігіпко, головний банкір - Стельмах, Кузьмук (без коментарів), міністр фінансів Мітюков і… Волков (якби нинішнє місце лідера "Демсоюзу" йому назвали б десь півтора роки тому, він, напевно, дуже б обурився). Услід за колишнім радником Леоніда Даниловича – ес-дек інтеровець Зінченко, Бойко (той, що голова Верховного суду), міністр закордонних справ Зленко, віце-прем'єр Роговий, багатофункціональний Пустовойтенко, шеф СБУ Радченко, кримський Грач, міліціонер із словесним недержанням Смирнов і "простий" віце-спікер Гавриш.

Щомісячний рейтинг впливовості українських політиків був складений Київським центром політдосліджень і конфліктології за результатами опитування 50-ти експертів, проведеного в перший тиждень жовтня. Експертам пропонувалося за 10-бальною системою оцінити ступінь (силу) впливу кожного з, приблизно, 90 українських політиків на економічну і політичну ситуацію в країні у вересні поточного року.