Жердицький звинувачує олігархів у справі "Градобанку"

Вівторок, 16 жовтня 2001, 10:14
Суд федеральної землі Нижня Саксонія продовжив у понеділок слухання кримінальної справи колишнього керівника "Градобанку" Жердицького та одного з колишніх керівників компанії "Нафтогаз України" Діденка.

На черговому засіданні Віктор Жердицький відповідав на запитання суду з приводу діяльності очолюваного ним у період з 1993 по 1996 роки "Градобанку".

Саме у цей час з рахунків банку зникли 86 мільйонів німецьких марок, що призначалися для виплат жертвам нацизму в Україні. За даними німецької прокуратури, підтвердженими, зокрема, з українського боку, "Градобанк" надавав фірмі, очолюваній Діденком, кредити, які не поверталися, а осідали на рахунках у Швейцарії, контрольованих Жердицьким.

Віктор Жердицький заявив, що справа надумана та сфальсифікована. "За банкрутство "Градобанку" має нести відповідальність організована група високопосадових українських чиновників і, так званих олігархів", - сказав народний депутат України.

Ігор Діденко, що зараз звинувачується за посібництво у нецільовому використанні в середині дев'яностих коштів німецького уряду, в понеділок заявив суду, що дуже сумнівається в об'єктивності німецького слідства.

Ганноверська прокуратура звинувачує Жердицького та Діденка у нецільовому використанні 4 мільйонів німецьких марок, оскільки, щодо зникнення решти суми, спливли строки давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Німецька хвиля