Пентагон визнав, що "ненавмисно" розбомбив будинок для літніх людей, а дві бомби "випадково" потрапили у мирних жителів

Середа, 24 жовтня 2001, 13:20
США визнали, що випадково скинули три бомби на позиції Північного альянсу під Кабулом і на будинок літніх людей у Гераті. А за даними інформагентства Afgan Islamic Press і катарського телеканалу "Аль-Джазіра", внаслідок американських повітряних нальотів за минулої ночі під Кандагаром загинули 145 чоловік мирного населення.

Минулої ночі авіація США бомбила околиці Кандагара. Величезні втрати понесли жителі двох сіл - на північний схід і південний схід від міста. За повідомленням "Аль-Джазіра", внаслідок бомбардування села Джакар убито 93 і поранено більше 60 мирних жителів.

Кореспондент "Аль-Джазіри" був свідком авіанальоту. З його слів, причиною удару могло стати те, що поблизу з будинків були припарковані відразу декілька легкових автомобілів, що і примусило американців подумати про знаходження тут керівництва талібів.

Біженців у Джакарі (60 км до північного сходу від міста) немало. Плюс до цього, з навколишніх населених пунктів сюди приїжджають за чистою водою. До удару по селу американські сили підготувалися серйозно. Крім авіації, на місці діяв спецназ США. Зробити такий висновок "Аль-Джазіру" примусив той факт, що деякі із загиблих були убиті з стрілецької зброї.

Свої відомості про загиблих під Кандагаром приводить агентство Afgan Islamic Press. За його даними, нальоту зазнало село Чакор-Каріз у 40 км на південно-схід від Кандагара. Кількість загиблих становила 52 особи. У основному це кочовики. Реакції американської сторони на інформацію про жертви поки не надходила.

У той же час США визнали, що у ході одного з нальотів випадково скинули дві бомби на позиції Північного альянсу неподалік бази Баграм в 45 км від Кабулу. Як заявила на брифінгу представник Пентагона Вікторія Кларк, у суботу літак ВМС США F-14 "ненавмисно" скинув дві 250-кілограмові бомби у районі мешкання цивільного населення на північний захід від Кабула (раніше повідомлялося, що промахнулися два літаки F-16). Метою удару була військова техніка, повідомляє Газета.Ру.

Кларк також заявила, що у неділю мимо цілі (військовий гараж) ударив літак F-18 ВМС США. У результаті 500-кілограмова бомба розірвалася "у відкритому полі", неподалеку від будинку престарілих на околицях Герата (таліби відразу ж повідомили, що США розбомбили лікарню). Зі слів представника Пентагона, розслідування інцидентів продовжується, але вже відомо, що серед причин "випадковості" основною є збій в системі наведення.

Про поточну військову обстановку в Афганістані розказав на брифінгу інший представник Пентагону, заступник начальника оперативного управління боєготовності Об'єднаного комітету начальників штабів контр-адмірал Джон Стаффлбім.

Він повідомив, що за минулий день авіація США завдала ударів "по 11 районах знаходження цілей" (чи були уражені самі цілі, Стаффлбім не розказав). По даним Міноборони США, в авіанальоті було введено у дію приблизно 80 літаків (60 - літаки палубної авіації авіаносців, 10 - тактичної авіації наземного базування, включаючи літаки сил спецпризначення і близько 10 стратегічних бомбардувальників).

Під час нальоту авіації США на Кабул одна з бомб попала в будівлю, що належить радикальному релігійному угрупуванню, яке базується у Пакистані "Харакат-уль-муджахиддин". У результаті загинули 22 людини, в тому числі один з її лідерів. Про це заявив представник цієї організації. "Харкат-уль-муджахиддин" фігурує у поширеному Сполученими Штатами списку організацій, що підозрюються у причетності до терористичної діяльності.

За даними японської газети "Асахі", щоночі у сухопутних операціях, що проводяться на території Афганістану, беруть участь близько тисячі американських військовослужбовців. Як повідомляє газета, на авіабазі Ханабад в Узбекистані в цей час зосереджено до двох тисяч американських військовослужбовців, включаючи особистий склад 10-й гірської дивізії і загони спецпризначення.

Тим часом сьогодні телекомпанія CNN з посиланням на джерела в Пентагоні повідомила, що США збираються бомбити Афганістан зимою, яка наближається. Британські й американські військові заявляють, що на сьогоднішній день всі табори терориста Усами бен Ладена в Афганістані, а також військова авіація талібів знищені. За 17 днів операції на Афганістан було скинено понад 3 тисяч бомб і ракет.

Читайте також:

* Сибірська виразка знайдена у Білому Домі, але Буш не заражений
* Пентагон визнав, що "ненавмисно" розбомбив будинок для літніх людей, а дві бомби "випадково" потрапили у мирних жителів
* Влада США заявила, що випадки сибірської виразки пов'язані з терактами 11 вересня
* ФБР буде катувати затриманих членів "Аль-Каїди"
* У США антибіотики від сибірської виразки приймають 2 тисячі чоловік
* "Аль-Каїда" стріляє по американцях з їхньої зброї
* За даними талібів, в результаті останніх авіанальотів США загинули 20 мирних жителів
* Моральний дух талібів підірваний, і вони силою змушують мирних жителів братися за зброю
* Британський спецназ воює на боці Північного Альянсу
* Президент Пакистану закликає американців закінчити війну до того, як почнеться рамадан
* Американці помилково розбомбили позиції Північного альянсу
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня