Комплекс наведення ракети, яка збила Ту-154, переплутав цілі, вважає розробник системи наведення С-200

Вівторок, 9 жовтня 2001, 15:59
Російський пасажирський літак Ту-154 міг бути збитий над Чорним морем ракетою стаціонарного зенітно-ракетного комплексу /ЗРК/ С-200 України "через трагічний випадок". Таку думку висловив представник НВО "Алмаз" - підприємства, яке розробляло ЗРК С-200.

З його слів, станція наведення комплексу, ймовірно, провела захоплення пасажирського лайнера замість того літака, який використовувався як ціль - безпілотного літака-розвідника "Рейс".

Як відзначив експерт, комплекс С-200 здатний уражати з дуже високою ймовірністю повітряні цілі на відстані до 250 км і на висоті від 300 метрів до 35 км. Він може вести стрільбу і на дальності до 300 км, але з меншою ефективністю.

Система наведення ЗРК С-200 - "напівактивна і передбачає безперервний супровід мети станцією наведення до вибуху ракети". Очевидно, що за декілька хвилин до трагедії у вузьконаправленій /7 градусів/ діаграмі спрямованості антени станції наведення комплексу С-200, що здійснювала пошук цілі, одночасно опинилися відразу дві мети – безпілотний літак "Рейс", який був ціллю, і пасажирський літак Ту-154, які знаходилася одночасно у повітрі на відстані приблизно 270 км від станції наведення, повідомляє РІА Новини.

Зі слів представника НВО "Алмаз", швидкість "Рейсу" перевищувала швидкість Ту-154 і він був значно ближчий до станції наведення. Тому після одного кругового оберту антени "Рейс" вийшов із зони виявлення станції наведення, у той час як Ту-154 продовжував там знаходитися. Крім того, Ту-154 мав набагато більшу за розмірами "ефективну відображаючу поверхню", ніж "Рейс", а отже, подавав і більш могутній сигнал відображення зі свого борту на станцію наведення.

Таким чином, резюмував експерт, станція наведення комплексу С-200 могла здійснити захоплення більш могутнього сигналу і сприйняти його на екрані локатора за повітряну мету, яку потрібно знищити.

У цьому випадку ракета подолала відстань у 270 км до Ту-154 за 3 хвилини, а її бойова частина вагою 250 кг вибухнула у декількох десятків метрів від лайнера. Вражаючі елементи бойової частини ракети - більш ніж 10 тисяч сталевих кульок діаметром до 5 см, буквально зрешетили літак і спровокували вибух паливних баків.