Вітчизняний виборець знає дві партії. Скільки партій він не знає?

Понеділок, 17 грудня 2001, 18:21
Найкраще в Україні знають комуністів. Це випливає з підсумків опитування 2 тис. чоловік старших за 18 років, що проводився Центром ім. Разумкова у всіх регіонах України з 25 листопада по 5 грудня. За словами експерта Центра Михайла Пашкова людям ставили питання про те, які партії вони знають. При цьому громадяни могли назвати скільки завгодно відомих ним партій.

За результатами опиту, 71,4% українців пригадали, передусім, Комуністичну партію України Петра Симоненко. На другому місці (42,7%) - партія "Яблуко" (лідери - Віктор Чайки і Михайло Бродський). Однак, відмітив експерт Центру, період проведення опитування співпав з активною рекламною кампанією партії на телебаченні, і, крім того, партія має "унікальну назву, що не викликає неоднозначності сприйняття".

Пашков підкреслив, що у зв'язку з дублюванням багатьох назв партій виникає ситуація, що "не виключає двозначного трактування". Так, третина респондентів (32,5%) знають Народний Рух, однак, вони не уточнюють, яку саме "руховську" партію вони мають на увазі - Український Народний Рух Юрія Костенка, Народний Рух України Геннадія Удовенка або "НРУ за єдність" Богдана Бойка. При цьому НРУ Удовенка назвали 13,3% опитаних.

За думкою експерта, аналогічна ситуація спостерігається і з "зеленими" - 37,9% опитаних назвали Партію зелених, але не конкретизували, яку саме - Партію зелених України (ПЗУ), Зелену партію України або партію "Зелені-21 століття".

Враховуючи те, що в рейтингах ПЗУ постійно має 4-5%, а інші "зелені" партії, за умови включення їх в перелік, набирають до 1%, можна припустити, що більшість респондентів мала на увазі ПЗУ, зауважив Пашков. Безпосередньо ПЗУ або "зелених" Віталія Кононова назвали 13%.

Пашков вважає, що схожим образом люди сприймають і соціал-демократичний рух. 21,5% опитаних знають Соціал-демократичну партію України (лідер - Василь Онопенко), а 17,3% вказали Соціал-демократичну партію України (Об'єднану) (лідер - Віктор Медведчук). Однак, відмітив політолог, в рейтингах СДПУ(О) регулярно долає 4%-й бар'єр, тоді як інші соціал-демократи мають більш скромні показники. Крім того, в інформаційному просторі країни СДПУ(О) проводить більш активну політику в порівнянні з іншими партіями цього напряму. Отже цілком ймовірно, що значна частина респондентів, кажучи про СДПУ, мали на увазі СДПУ(О).

Пашков також відмітив "значне розходження в тому, наскільки часто люди згадують партії, що мають значний адміністративний вплив" і що входять в блок "За єдину Україну!". Так, Народно-демократичну партію (лідер - Валерій Пустовойтенко) назвали 13,8% опитаних, Аграрну партію України (Михайло Гладій) - 8,1%, Партію промисловців і підприємців (лідер - прем'єр-міністр Анатолій Кінах) - 3,1%, "Трудову Україну" - 2,9%, Партію регіонів України (лідер - віце-прем'єр Володимир Семиноженко) - 2,8%.

Пашков також зазначив, що часто згадувався блок Віктора Ющенка "Наша Україна" або "партія Ющенка" - 9,7%.

Інтерфакс-Україна-Вибори