Костенко прогнозує послаблення лівих та негаразди в СДПУ (О) і "За ЄдУ"

Четвер, 27 грудня 2001, 12:44
Лідер Українського народного руху Юрій Костенко вважає, що політична палітра в Україні напередодні виборів-2002 більш структурована, ніж в попередні роки, і це дозволяє розраховувати, що до парламенту будуть обрані представники політичних партій, які зможуть сформувати більш стабільну більшість.

В коментарі, переданому прес-службою УНР, Костенко зазначає, що національно-демократичні сили порівняно з попередніми роками мають кращі позиції, і виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна" має всі шанси відіграти ключову роль при формуванні цієї більшості.

Щодо конкурентів, то Костенко прогнозує, що суперечки між СДПУ(О) та блоком "За єдину Україну!" посилюватимуться. А ліві вийдуть на ці вибори як ніколи послабленими, оскільки монополію КПУ на лівий електорат розбито - на нього претендуватимуть також КПРС, соціалісти та прогресивні соціалісти одночасно.

На думку Костенка, після виборів може відбутися принципова зміна політики в Україні, якщо національно-демократичним силам вдасться перемогти. Тоді економічні реформи в державі "зрушать із точки замерзання". За словами лідера УНР, якщо перемогу отримають наші опоненти (чи це будуть комуністи, чи т.зв. "третя сила" – олігархи, яких найбільше влаштовує "латиноамериканський" варіант демократії), то Україна знову буде відкинута назад – і в економічних реформах, і в поступі до Європи.

Водночас Костенко переконаний, що відразу після виборів триватиме жорстока боротьба за керівні місця в парламенті – за те, хто очолить Верховну Раду та ключові парламентські комітети. Реальної роботи парламенту та позитивних змін в житті громадян можна очікувати лише в другій половині року, але за умов: якщо до уряду повернуться реформатори і якщо парламент зможе займатися економічними законами, а не буде втягнутий в суто політичні дискусії (наприклад, щодо імплементації рішень референдуму).

УНІАН