Кучма пропонує європейським банкірам схаменутися

Понеділок, 3 грудня 2001, 16:39
Україна не відкидає співпраці із західними країнами в питанні добудови двох ядерних блоків на Рівненській і Хмельницькій атомних станціях, заявив в понеділок на прес-конференції у Києві президент України Леонід Кучма.

З його слів, Україна готова до переговорного процесу з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) відносно добудови енергоблоків на Хмельницькій і Рівненської АЕС з урахуванням перегляду оцінки витрат, необхідної на добудову. При цьому президент зазначив, що, за оцінками українських і російських експертів, розрахунки ЄБРР дуже завищені.

Київ вважає, що на добудову енергоблоків необхідно не 1 млрд 480 млн доларів, як стверджують в ЄБРР, а удвічі менше.

Як підкреслив Кучма, в 1995 році, коли підписувалася угода з ЄБРР, то була одна вимога - закриття Чорнобильської АЕС, а зараз, серед додаткових умов, виникла і необхідність підвищення тарифів на електроенергію.

Президент України вважає, що в цій ситуації "нам необхідно думати самим і ухвалювати оптимальне рішення".

Раніше, на самміті в листопаді в Москві, Кучма заявив, що Україна пропонує Росії на будь-яких умовах брати участь в добудові компенсуючих блоків на Рівненській і Хмельницькій АЕС.

Рішення ЄБРР про надання позики було зірване на минулому тижні після того, як 28 листопада, за день до засідання Ради директорів банку з цього питання, ЄБРР отримав лист від українського уряду з вимогою змінити умови кредиту.

Зміст листа не оприлюднюється, але інформаційні агентства передають, що Київ, зокрема, відмовляється підвищувати тарифи на електроенергію, чого вимагають міжнародні фінансові установи.

Західні представники вважають, що тарифи на українську енергію повинні відбивати її справжню вартість, і що реальні ціни на електроенергію в Україні будуть сприяти реформам в економіці і будуть заохочувати інвестиції.

Президент Кучма, перебуваючи в Москві минулої п'ятниці, заявив, що Україна, швидше за все, відмовиться від понад двохсотмільйонної позики, ніж погодиться, як сказав президент, на рабські умови.

Рада директорів ЄБРР в минулий четвер (29 листопада) відклала рішення про позику на невизначений термін.

Представники банку в Лондоні кажуть, що зараз ЄБРР не схильний міняти свою позицію.

РІА "Новости", Українська служба Бі-Бі-Сі