Промисловці та підприємці до вступу в "За ЄдУ" готові!

П'ятниця, 11 січня 2002, 21:01
Другий етап позачергового з'їзду Партії промисловців і підприємців, яку очолює голова виконавчої влади України, чомусь проходив зовсім не так урочисто, як перший. Тих, хто входив до Українського дому вже не зустрічала "промислова" молодь, декорована жовто-канарковими накидками, а тих, хто доходив зали не перевіряли на металошукачі. Чи то прем'єра тепер охороняють менш ретельно, чи то відсутність Володимира Литвина позначилася. Та , крім того, на відміну від грудневого з'їзду вільних посадочних місць було значно більше.

Але назагал – все було як завжди: сплячі делегати, одностайне голосування та символічні бики, що топчуть якусь металеву деталь (це у ПППУ емблема така). Упаковані в делегатську течку-"тормозок" проекти рішень з'їзду приймалися єдиним махом - навіть без зачитування вголос. Та й навіщо себе утруднювати, адже "одобрямс" зверху вже отримано. А надмірно допитливі самі можуть попрацювати очима.

Обговорення передвиборної програми блоку звелося до прослуховування довгої промови лідера партії Анатолія Кінаха та прохань регіональних представників партії-союзу уточнити, як можна абстрактні тези програми "За ЄдУ" конкретизувати, щоб вони стала зрозумілими і для простих виборців. Відповіді на це сакраментальне питання не знайшлося. І так зрозуміло, що партії влади, що готові звалити на себе тягар відповідальності та знову владу, можуть запропонувати народу України: "день бабака", що вічно повторюється, гарантовано. Якщо вам, звичайно, подобається та країна, в якій ви живете.

Представник Луганська пообіцяв, що його рідна організація не буде втрачати час задарма і до 9 лютого буде займатися "роз'яснювальною роботою серед населення", оскільки агітаційна заборонена. Крім того, він поцікавився у прем'єра, чи можна обіцяти особливо активним агітаторам допомогу в кар'єрі держслужбовців, аргументуючи це тим, що такий кадровий потенціал просто не можна втрачати. Кінах попросив присутнього представника ЦВК "по-філософські" поставитися до ініціативи луганчан…Отож, адмінресурс "За ЄдУ" в двері вижинають, а він у вікно лізе - такі справи.

Є ще одна примітна особливість другого етапу з'їзду. У чоловічій Партії промисловців і підприємців з'явився жіночий голос, що належить Олені Золотарьовій (в загальнопартійному списку № 19), голові координаційної ради жіночого руху блоку "За Єдину Україну".

Голос віщав про "ніжні жіночі ручки", які працюють не гірше, ніж чоловічі, про те, що жінок - 54%, а це треба враховувати перед майбутніми президентськими виборами, і про "Жіночий парламент", до якого входять такі видатні політичні діячки, як Олександра Кужель, Катерина Ващук та Валентина Довженко. Під час виступу пані Золотарьової чоловіки-делегати створювали мирний шум, обговорюючи свої особисті справи.

Природно, що сюрпризом, хоч і не можна сказати, що таким вже несподіваним, стала поява ректора Національного університету імені Тараса Шевченко Віктора Скопенка, який до того ж є голової спілки ректорів державних вузів України (Адмінресурсом і не тхне!).

№ 2 списку ПППУ досить невиразно пояснив причини спільних інтересів, які разом переслідують вітчизняні промисловці та державні вузи, підкреслив, що наскільки йому відомо, колективи державних вузів підтримують "політику Партії", себто, президента, а тому будуть підтримувати "Ваш…наш блок" (очевидно, давній фанат Кучми Скопенко ніяк не міг пристосуватися до своєї нової ролі) на виборах. Шкода, біднесеньки студенти знов на деякий час насильницьким шляхом перетворяться в "молодь з активною життєвою позицією". А протягом подальшого дійства Віктор Васильович мирно дрімав за столом президії.

Після прийняття передвиборної програми, делегати похапцем ухвалили делегатів на суботній міжпартійний з'їзд і трохи було наосліп не затвердили список кандидатів в депутати за багатомандатним виборчим округом. Тому що, очевидно з метою економії часу, Кінах запропонував голосувати за список, узгоджений політрадою, не оповіщаючи його вголос. Не вийшло. І прем'єру довелося його читати. Незгідних не виявилося.

У першій п'ятірці, крім самого Кінаха і Скопенка, опинилися: заступник глави ПППУ Микола Оніщук (він же - віце-президент УСПП і президент юридичної фірми "Юріс"), міністр промислової політики Василь Гуреєв і директор заводу "Буревісник", голова київської УСПП Віталій Майко.

Своєму "комсомольцеві" Олексію Кляшторному (а за сумісництвом і доценту КНУ) "червоні директори" відвели 17-е місце (це, треба розуміти, місце так 85 в загальній "За ЄдУ" - щоб пройшла людина, треба блоку заробити 25% голосів).

Інші місця в списку - за керівниками регіональних відділень Спілки промисловців і підприємців (читай однойменній партії).

У одномандатні округи, як і прогнозував Олександр Мороз напередодні Нового року, ТУНДРа виставляє важку артилерію. Наприклад, в 139 окрузі від ПППУ буде балотуватися Станіслав Стрибко, директор Іллічевського морського порту, а по 158 - Євген Лапін (директор заводу "Сумихімпром", що фігурував на плівках майора Мельніченка в епізоді, де Володимир Щербань робить "гаранту" вельми звабну пропозицію "золотою акцією" підприємства).

По 200 округу піде директор Черкаського заводу "Азот" Борис Райков. У нинішній Раді від цього округу працює Михайло Сирота (фракція "Єдність"). По округу Валерія Бабича (Київ, фракція "Єдність") буде балотуватися Володимир Щелкунов, перший віце-президент УСПП. Взагалі ж одномандатників у Кінаха буде 13 душ.

Вже навздогін прем'єр пригадав заплановану атаку на Верховну Раду. Докоривши її в прийнятті популістських і необгрунтованих рішень та в неприйнятті важливих для країни законів (зокрема про компакт-диски), прем'єр порекомендував парламентаріям припинити пленарні засідання.

Потрібно зазначити, що майже ідентичні вирази на адресу парламенту сьогодні використав інший чиновник - вже не "заєдист" Микола Азаров на з'їзді Партії регіонів, членство в якій на час передвиборній кампанії головний податківець припинив. А ще і заступник голови СДПУ(О) Леонід Кравчук. Спічрайтери в них спільні, чи як?

З'їзд ПППУ схвалив пропозицію про створення подібної заяви в адресу Раду, на чому і розійшлися… Отже, треба ставити галочку - захід відбувся майже бездоганно. У похід "За ЄдУ" можна відправлятися без тіні сумніву.