Вітренко: Америка рятує Ющенка від в'язниці

Вівторок, 5 березня 2002, 17:51
Вітренко, нова зірка державного і пінчуківського телебачення, сама не помітила, як визнала достовірність свіжих епізодів плівок Мельниченка. В уривках, оприлюднених напередодні в "Українській правді", Кучма і Деркач обговорюють деталі таємного проникнення лідера ПСПУ на Банкову. І, зі слів Вітренко, вона дійсно відвідала "гаранта" після першого туру президентських виборів.

Однак, як виходить з її слів, вони так і не змогли переступити межу ідейної несумісності. На плівці Кучма і Деркач розмовляють про рішення ПСПУ підтримати Симоненко. І, як розказала Вітренко в інтерв'ю УП, під час рандеву вона просто передала Кучмі вибір партії.

Ще простіше Вітренко пояснює другу хвилю Кучмагейту і спробу довести касетний скандал до кінця за допомогою американської експертизи: США… рятують Ющенка від в'язниці. Це її слова, які дуже промовисто вказують на завдання конотопської "феї" на цих виборах:

"Ні американців, ні пана Єльяшкевича не хвилює ситуація з нереєстрацією Грача. Або інші якісь моменти у виборчій кампанії. У них чітко направлений інтерес – захистити цю трійцю [Ющенко, Тимошенко, Мороз] і сфокусувати увагу на Кучмі – начебто сьогодні вибори президента.

Вони йдуть на підміну понять, щоб сформувати громадську думку – ось є злий демон, а ось є чистий і незаплямований політик, який влаштовує всіх. Таким вони роблять Ющенка, хоч насправді до останнього безліч претензій. Я стверджувала це ще три роки тому. Саме Віктором Ющенком повинна займатися Генпрокуратура. Тим, якої він шкоди завдав він країні. Це ж не просто так. Розміщення золото-валютних резервів, гроші остарбайтерів, грошова реформа, побудова піраміди ОВДП – це ж все справа Ющенка. І у нього, Ющенка, сьогодні ситуація: або до в'язниці, або під недоторканність в парламент і старт на президента. Його ведуть американці саме таким шляхом, і все це розігрується в парламенті і по всій Україні.
[…]
Ви розумієте, що експертизи були різні: були експертизи, які підтверджували достовірність [плівок Мельниченка], а були, які не підтверджували. Мені зараз уявляється, що не це найголовніше в країні. Не ЦЕ! Найголовніше в країні – сформувати дієздатний парламент, який здатний Україну вивести з кризи. Ось і все.
[…]
Ось якби були вибори президента і балотувався Кучма, я б тоді приділяла величезну увагу проблемі достовірності або недостовірності касетних записів. Ну сьогодні ж інша проблема вирішується.
[…]
Все це – продуманий сценарій, цілеспрямований. І саме так вони хочуть розгорнути роботу Верховної Ради і саме так вони хочуть провести вибори в Україні. Тобто або з чітко гарантованим успіхом цієї трійці [Ющенко, Тимошенко, Мороз], щоб вони прийшли до влади. Або ж, якщо народ розбереться і не підтримає цих проамериканських політиків, тоді зробити переворот, захоплення влади, югославський сценарій".

Як ви поясните появу розшифровки записів Мельниченка, де Кучма з Деркачем домовляються про зустріч з вами?

Я просто бачу, як ці політики вигадують. У принципі, я ж не можу знати, хто про що домовлявся. Ось, хто де міг хотіти мене бачити? І домовлявся, щоб зі мною зустрітися. Найголовніше, що у мене не було жодних таємних зустрічей з Кучмою. Це абсолютна точність. А ось те, що вони вигадують і відводять суспільну свідомість від проблеми, що робити Україні далі і хто винен в таких катастрофічних результатах реформ – то це факт.

Так ви зустрічалися з президентом?

Я зустрічалася після першого туру виборів, звичайно. І йшла розмова про нашу участь у другому турі, й я йому дала постанову пленуму ЦК ПСПУ. Рішенням пленуму ми підтримали Симоненка. Я йому вручила цю постанову, і сказала, що будемо підтримувати Петра Симоненка.

Це було 4 листопада, офіційна зустріч в адміністрації президента. Жодні таємні зустрічі з будь-ким мені просто не потрібні.

А наскільки регулярний у вас контакт з президентом?

У мене взагалі немає контакту з президентом. Після тієї зустрічі 4 листопада по-моєму, більше і не було. Просто більше і не було.

Десь раз на півтора роки по якихось там питанням дійсно [є зустрічі]. То ми фракцією приходили по межі малозабезпеченості. То, коли вибори відбулися в 1998 році, він запрошував мене до себе як лідера партії, яка перемогла. І все. У мене більше жодних інших зустрічей з Кучмою взагалі немає.

Тобто в 1998 одна і в 1999….

У 1998 одна – я пам'ятаю, це був травень. 11 травня 1998. У кінці 1998 ми приходили всією фракцією, вимагаючи підписати закон, який ми провели в парламенті по межі малозабезпеченості. І в 1999 після першого туру президентських виборів.

Всього три візити?

Так.

Скажіть, як ви розцінюєте вашу часту появу на телеканалах напередодні парламентських виборів, тоді як в інший час ви ізольовані від ефіру. У цьому бачать спробу влади виставити вас як конкурента для опозиційних сил.

Які вони опозиційні сили… Не смішіть нікого. Опозиційні сили представляємо ми, тому що ми пропонуємо інший курс реформ. Ми є опозиція. Це перший момент.

Другий момент. Мене, звичайно, блокували. Блокували з різних боків. Це зрозуміло - правлячий режим не хоче, щоб опозиція мала свій голос. Але зараз ситуація в країні стає все більш загрозливою. Готується захоплення влади проамериканськими політиками. І я переконана, що люди різної ідеології, які не хочуть бачити Україну американською колонією чим далі, тим більше будуть мені сприяти.

І я переконана, що в березні я буду ще більше з'являтися на екранах, тому що сьогодні в різних регіонах, у Києві до мене підходять дуже різні люди і питають: Наталіє, що відбувається в Україні? Я їм говорю: я ж вас попереджала, що Штати не зупиняться, їм треба Україну повністю поневолити. І землю нашу скупити саме їм хочеться. Тому Ющенка, Тимошенко і Мороза вони будуть розкручувати і далі.

Вони будуть готувати свої плани. Хто може виступити проти Сполучених Штатів? Може, ви мені розкажіть, хто в політикумі України може виступити дохідливо і переконливо, користуючись авторитетом і довірою населення виступити проти американського задуму. Хто, крім мене? Виявляється, нікому. Одні в чомусь замазані, інші бояться, треті не розуміють, і, загалом-то виявляється, що Вітренко стає ключовою фігурою.

Я сьогодні отримую масу пропозицій. Просто масу. У мене не вистачає часу, щоб всі ці пропозиції взяти.

Про що пропозиції?

З'являтися в ефірі.

Виходити, вас фактично використали.

Марченко (стояв поруч): Це вас використовують…

Вітренко (підвищує голос): Не мене використали, а я буду використовувати. Я буду використовувати всіх інших. Тому що я вважаю, що треба рятувати Україну. Я буду використовувати всіх. Для тієї мети – щоб врятувати Україну.

Ви ж сказали…

Я вже все сказала. Все що хотіла, я все сказала.



NB. Про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, замість кого показують Бродського, хто протидіє Ющенку, скільки журналістів йде у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про списки майбутніх депутатів, хто назвав Кучму г...вном, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002