"Депутатів треба захищати"… - Волков

Четвер, 23 травня 2002, 11:15
Всі журналісти звернули увагу на зниження впливу колишнього "директора-розпорядника" парламенту Олександра Волкова. Ознака така - в самий розпал переговорів щодо керівництва Ради помітили, як Олександр Михайлович вештався кулуарами парламенту. Але незважаючи на те, що безпосередньої участі у переговорах Волков не бере, він залишається достатньо поінформаваною людиною.

Велика кількість вільного часу і відсутність "ідіосинкразії" на журналістів дозволила Волкову продемонструвати "політ думки" в інтерв'ю двом газетам за останні два дні. Результат - два шикарні інтерв'ю - "Матом послали - на то вони й мужики!" в російській газеті "Время новостей" і Олександр Волков: У цьому парламенті купувати нікого... у газеті "День".

"Время новостей" характеризує Олександра Волкова як "одного з найбільш близьких до президента депутатів". "День" описує його так: "Екс-"директор" Верховної Ради попереднього скликання. Найдосвідченіший "політолог-практик", майстер компромісу, ловець депутатських "душ". Страшний "олігарх" і джерело парламентської мудрості, людинознавець і життєлюб, автор влучних і "соковитих" коментарів - одним словом, ньюсмейкер і бажаний співрозмовник і под. і под.".

Бажаючі можуть ознайомитися з повними варіантами відповідей Волкова, ми ж обмежимося лише окремими його цитатами з "животрепетних" тем. Читати їх часом смішно, а часом сумно – Волков відверто розповідає про механізм "роботи системи" та "правду життя". Причому, він настільки звикся з усім тим, що відбувається, що це давно не здається йому чимсь неприйнятним.


Про плівки Мельниченка і ступень провини Кучми

Скільки я ці плівки ні слухав, ніякого кримінала - особливо по відношенню до президента - не знайшов. Ну, говорять мужики про щось. Матом один одного послали - на те вони і мужики!

…Як людина, яка знає Леоніда Даниловича давно і добре, думаю, що він ніколи б не взяв участі в таких операціях.

Про Литвина

Мудрість політика найвищого рангу, що властива Литвину, полягає в умінні знаходити компроміси.

Про "резерв" "Єди"

…в "Нашій Україні" близько 20 депутатів, які є дуже великими бізнесменами. Для них сварки з владою самогубству подібні.

Про Кучму, як стабілізуючий чинник

Адже ви зрозумійте, якщо економіка в нашій країні стабілізується, то тільки завдяки таким людям, як президент.

.. Всі знають мої досить близькі стосунки з Леонідом Даніловичем і, як правило, роблять висновки, що мої позиції узгоджені з ним, хоч це не завжди правда.

Чи відбудеться призначення наступника і дострокові президентські вибори?

Даю стовідсоткову гарантію, що ні. Леонід Данилович збереже свої позиції. Його поведінка останнім часом говорить про посилення позицій, в тому числі у кадрових питаннях. Тим більше, що Литвин - соратник Леоніда Даниловича, на мій погляд, буде обраний головою Ради.

Якщо ВВП росте…

Причому, якщо ВВП росте, це вважається заслугою уряду. Якщо десь затримується виплата зарплати або пенсій - в цьому винен Президент. Чому? Тому що у Президента немає могутньої ідеологічної команди, яка б чітко роз'яснювала народу, хто є хто, і хто за що відповідає.

Про любов до Компартії

Так, мені не подобаються комуністи. За комуністів наша сім'я - мати, батько - Герой Радянського Союзу, я і шестеро братів і сестер - шість років жила на вулиці Басейній в напівпідвалі, в кімнатці в чотирнадцять квадратних метрів, без води і опалення.

Депутатів треба захищати

А ось якщо позбавити депутатів їх імунітету, я не знаю, що буде. У всіх країнах депутат вищого законодавчого органу має недоторканність. Тоді він незалежний. Тоді це нехай маленький, але паросток демократії. А якщо його покласти під прес міліції, прокуратури, СБУ, податкової - все. Тоді це вже називається по-іншому - диктатура. А до абсолютної демократії країні сьогодні ще дуже і дуже далеко. Говорити про неупередженість суддів, силових структур також зараз ще складно. Тому депутата поки ще треба захищати.

Про референдум

Коли встало питання про те, щоб допомогти у проведенні референдуму, Демсоюз за це взявся. Але Демсоюз ніколи і ніде не говорив, що рішення цього референдуму будуть реалізовані Верховною Радою.

Про партійність президента

Обраний людьми президент повинен представляти певну політичну силу, яка, в свою чергу, повинна розказувати суспільству, як ми живемо, що ми будуємо і куди ми йдемо. Сьогодні ж у нас Президент не представляє ніякої політичної сили. Хтось Президенту втлумачив, що йому не треба керувати партією. Ну, це ж неправильно!..


Кучма себе вже вичерпав, чого не скажеш про Медчедчука

…ми не будемо говорити про сьогоднішнього Президента, оскільки він сам заявив, що на третій термін не піде, - ми будемо говорити про сьогоднішніх потенційних кандидатів в президенти. Так ось, серед них я не бачу політичного лідера, який міг би під себе створити таку могутню політичну силу, хіба що Віктор Медведчук.

Про Ющенка

Віктор Ющенко мені імпонує. Я з ним товаришую і не приховую цього…

Ось цього, до речі, всі й бояться: якщо, не дай Бог, Ющенко стане президентом, країною керуватиме не він, - я знаю Віктора Андрійовича, він любить у теніс пограти, поплавати, помолитися, на Говерлу сходити, розумієте... Керувати будуть люди з його оточення, а там зібраний не кращий букет нашого суспільства.

Кому потрібна така влада?

А швидше за все відколеться "бізнесова" частина "Нашої України", зараз вони ще сіпаються, дивляться, як спрацює Ющенко на виборах спікера: якщо він переможе, вони будуть до нього тулитися. Як тільки він програє, вони тут же від нього відійдуть, всі чудово розуміють, що з владою бізнесу жартувати не можна. Якщо бізнес не підтримує владу, то одне з двох: або не потрібна така влада, або не потрібен такий бізнес.

Все вже куплене…

…у таких масштабах, як у попередній ВР, у нинішньому парламенті корупції не буде. До цієї Верховної Ради прийшло дуже багато людей з бізнесу, яких у принципі нічим не купиш… загалом, тут купувати нікого. Все вже куплене.