Ініціативи Британії вступу України до ЄС не зарадять

Понеділок, 3 червня 2002, 11:21
Пропозиція Великобританії надати Україні спеціальний статус сусідства з ЄС є свідченням інтересу Лондона до майбутніх сусідів Євросоюзу, однак Києву і ЄС слід активніше працювати в рамках уже існуючих домовленостей. Про це "Німецькій хвилі" заявив голова комітету Європарламенту по зв'язках з Україною Ян-Марінус Вірсма.

Британія, запропонувавши створити спеціальний статус сусідства для України, Білорусі й Молдови, виходила тільки з добрих намірів, вважає Ян-Марінус Вірсма. Адже тим самим Лондон показав, що Євросоюз має звертати більше уваги на майбутніх сусідів, які в багатьох галузях мають перехідний період.

Однак голова комітету Європарламенту по зв'язках з Україною не впевнений, що новий статус вирішить проблеми, які існують між Євросоюзом і його майбутніми сусідами. За словами Вірсми, Київ і Брюссель і так уже мають достатньо домовленостей про співпрацю.

"Я б підкреслив не важливість нового статусу, а важливість робити більше на практиці. Це моя реакція. Я ціную британські наміри, але не знаю, чи новий статус може бути справді корисним. Ми повинні концентруватися на питаннях порядку денного, аби стати більш динамічними", - зазначив Вірсма.

Він підкреслив, що європарламентарії хочуть залишити двері Євросоюзу відкритими для України, однак, на його думку, створення для Києва нового статусу не має сенсу.

Українська служба радіо "Німецька хвиля"