БЮТ згоден віддати "Єді" і СДПУ(О) всі комітети

Середа, 5 червня 2002, 12:32
Фракцію Блоку Юлії Тимошенко влаштовує варіант, згідно з яким всі комітетські портфелі будуть розподілені між "Єдиною Україною" і СДПУ(О), заявив один з лідерів фракції Олександр Турчинов, пояснивши, що цей варіант неминуче приведе до "швидкого падіння режиму".

В інтерв'ю журналістам в середу він підкреслив, що в цьому випадку президент України Леонід Кучма "повністю бере на себе всю відповідальність за ситуацію в країні". "Коли його помічники очолять всі структури парламенту, і він отримає чітко орієнтовану на нього більшість, Кучма буде позбавлений свого улюбленого аргументу про те, що Верховна Рада заважає йому працювати", - сказав депутат.

Разом з тим, Турчинов не виключає результативного голосування у середу з пакету керівництва парламентських комітетів, у випадку якщо фракції "Єдина Україна" і СДПУ(О) підтримають варіант, запропонований "четвіркою" - голови 23 комітетів і спецкомісії від опозиції, їх перші заступники від "двійки".

Говорячи про позицію БЮТ щодо розподілу керівних посад у комітетах, Турчинов підкреслив: "Нас не цікавлять посади голів і заступників. Нас цікавить одне - забезпечити баланс сил і не дати Кучмі повністю узурпувати владу в парламенті". БЮТ вважає, що такий баланс можливий лише за умови передачі керівництва комітетами представникам "четвірки".

За його словами, в цей час парламентські сили розглядають варіант, згідно з яким "Єдина Україна" і СДПУ(О) погоджуються на компроміс, однак просять врахувати через бальну систему вплив керівництва парламенту, і "хоч би для збереження обличчя хочуть отримати два комітети".

Турчинов зазначив, що всередині "четвірки" відмінність між позиціями фракцій полягає в тому, що "Наша Україна" однією з умов ставить підписання угоди з "Єдиною Україною", яким би передбачався не тільки розподіл парламентських посад, але і посад в уряді.

Він підкреслив, що БЮТ готовий до підписання угоди з будь-якою фракцією "четвірки", однак "ніколи не підпише угоду з "Єдиною Україною". "Нам не цікаво розподіляти з ними (з "Єдиною Україною") урядові посади, оскільки знаємо, чим це може закінчитися", - сказав Турчинов.

Інтерфакс-Україна