Антоньєву заради Ющенка скинуть з посади лідера Демократичної партії

Субота, 8 червня 2002, 20:07
На надзвичайному з'їзді Демократичної партії України, який має відбутися 7 вересня 2002 року, 18 обласних організацій партії планують висловити недовіру голові ДемПУ Ганні Антоньєвій. Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Рівненської обласної організації ДемПУ Микола Панащук.

За його словами, причиною такого рішення обласних організацій стали помилки вищого керівництва партії на парламентських виборах 2002 року, які призвели до поразки партії на виборах. Як зазначив Панащук, хоча на час парламентських виборів-2002 партія являла собою більш згуртовану і структуровану силу, ніж на минулих виборах, проте набрала меншу кількість голосів, ніж на виборах-1998.

Основою причиною поразки, на думку Панащука, стала орієнтація керівництва партії на політичні сили, що представляли владу, в той час, коли представники партії, які не зняли своїх кандидатур на користь кандидатів від влади, піддавались репресіям. Він також констатував, що абсолютно ніяких позитивних результатів для партії не принесла спільна робота з "Демократичним союзом". (ДемПУ брала участь у парламентських виборах у блоці з Демсоюзом, який не подолав чотиривідсоткового бар'єру. Лідер партії Антоньєва балотувалась в одному з округів Кіровоградщини і була обрана народним депутатом України.)

Як зазначив голова Черкаської обласної організації Михайло Вакуленко, "на з'їзді треба провести сувору розборку того, хто, що і як робив на цих парламентських виборах".

Водночас Панащук зазначив, що "переобрання керівництва партії не вирішує всіх проблем". За словами Панащука, у своїй роботі партія має орієнтуватися на співпрацю з демократичними силами, і в першу чергу з блоком Віктора Ющенка "Наша Україна". Він також припустив, що ДемПУ зможе стати ядром для об'єднання всіх демократичних сил в Україні.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня низка обласних організацій Демократичної партії західних областей України - Тернопільської, Рівненської, Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Чернівецької, Житомирської та Хмельницької - ініціювали висловлення недовіри керівництву партії. Голови та делегати ради зазначених осередків, що відбулася 7 квітня у Тернополі, у своїй заяві також спростували оприлюднену у ЗМІ інформацією про приєднання ДемПУ до блоку блоку "За єдину Україну!", на базі якого передбачалося створити єдину партію. Як зазначено у заяві, рішення такого масштабу може ухвалювати лише з'їзд партії, натомість "ні Національна рада, ні з'їзд з даного питання не скликались, відповідно таке рішення не приймалось".

У заяві підкреслювалося, що керівники зазначених облорганізацій визнають "незадовільною" роботу керівних органів партії на виборах 2002 року і вимагають від Національної ради Демпартії скликати надзвичайний з'їзд ДемПУ не пізніше 10 червня 2002 року, до порядку денного якого включити висловлення недовіри керівництву ДемПУ

УНІАН