Влада впливає на результати виборів… законно

Понеділок, 22 липня 2002, 17:08
На сьогодні в Україні існують і діють способи і системи законного впливу на результати виборів. Про це заявив голова Комітету виборців України Ігор Попов в понеділок на прес-конференції.

За словами Попова, "прокручуються" старі технології, запозичуються технології з усього СНД і створюються нові, до яких "часто ніхто в Україні не готовий і не знає, що з ними робити".

На думку КВУ, останнім часом адміністративні чинники впливу на результат виборів стають вирішальними. Це, за словами Попова, продемонстрували нещодавні довибори до Верховної Ради. При цьому, наголосив він, адмінресурс складається не лише з вертикалі адміністрації президента та обласних і районних адміністрацій, а також з вертикалі податкових органів та органів внутрішніх справ. Найприкріше, що адмінресурс використовує судову гілку влади як важіль впливу на результат виборів, сказав Попов, додавши, що судова влада використовується досить хитро і законно.

Він також констатував, що законодавство втрачає свою роль у захисті суб'єктів виборів, і сьогодні законодавство використовують як елемент технології. Попов зазначив, що якщо хтось має злу волю, він може використати законодавство для досягнення своїх цілей. "Якщо ці тенденції збережуться на президентських виборах, то вони можуть відбутися не за законом, а "за поняттями", - сказав голова КВУ.

УНІАН