Україна і Росія почали воювати. За склом

Середа, 3 липня 2002, 22:11
... Шоу "За Склом. Тепер ти в армії" закінчилося. Українці згортають техніку, збирають речі. Так закінчився черговий скандал.

Український спільний проект "Нового каналу" та російського новоствореного ТВС "За Склом. Тепер ти в армії" одні називали провалом, інші - успіхом. Проте у середу агентство "Інтерфакс-Україна" роздало новину про те, що "Новий канал" розриває співробітництво з московським партнером шоу, телекомпанією ТВС, збирає техніку, їде додому. Свої дії українська сторона аргументує тим, що "це рішення викликане невиконанням російською стороною взятих на себе зобов'язань", - цитуємо "Інтерфакс".

"Новий канал" вимушений визнати, що здійснення проекту стало можливим багато у чому завдяки ентузіазму його безпосередніх виконавців з української сторони. "Новий канал" зазнав збитків за час підготовки і проведення програми. Проте, всі зобов'язання перед українською знімальною групою й українськими учасниками шоу будуть виконані", - підкреслюється у заяві.

Московська сторона, в особі прес-секретаря телеканалу ТВС Тетяни Блінової, підтвердила, що "Новий" вийшов з проекту. Проте всі звинувачення у недотриманні фінансових зобов'язань відкинула.
    "Протягом тривалого часу "Новий канал" не виконував взяті на себе зобов'язання і передусім фінансові, через що нам доводилося фінансувати як свій, так і український напрямок роботи", - сказала Блінова в інтерв'ю "Інтерфаксу" в середу.

"Сьогодні вранці в Київ для вивчення ситуації вилетіла головний продюсер ТВС Нонна Агаджанова. Можливо, для показу фінальних випусків програми на Україні вона знайде нового партнера", - сказала Блінова, додавши, що у випусках програми "За склом-3" у четвер і п'ятницю ТВС збирається розказати, що реально відбувалося у стосунках з "Новим каналом".

Для тих, хто не в курсі, що ж відбувається, пояснюємо. Дві команди - українська і російська - з 1 червня живуть у військовій частині "Десна" у казармі, повністю "нафаршированій" камерами, тобто "під склом". Керують ними інструктори, справжні військові, типу "молчать, я вас спрашиваю". Вони вигадують командам випробування - проповзти через болото з автоматом у руках, пройти смугу перешкод і под. У команді є дівчата, і їм також випадає шкірити параші та повзати у багнюці.

 
Фото сайту За Склом
 
Всі деталі перебігу шоу розповідати не будемо, ви зможете з ними ознайомитися на сайті проекту "За Склом. Тепер ти в армії". До речі сайт проекту має доволі високий рейтинг. У Topping він посідає 7 позицію, за день нараховує близько 4 тисяч відвідувачів. У Bigmir сайт з 5 тисячами відвідувачів взагалі лідер у категорії "Телебачення".

За деякими даними, рейтинг армійського шоу "За Склом" у Росії набагато нижчий ніж, скажімо, першого подібного проекту. Водночас, рейтинг "Нового каналу" під час трансляції шоу зріс.

Проте більшість "маленьких українців" не звернули ані найменшої уваги на перше вуаєристське шоу виробництва України, за винятком молодого покоління та людей, які безпосередньо пов'язані з шоу. Люди не знають, ані чому шестеро осіб сидить у "скляній казармі", ані взагалі, де ця загадкова казарма знаходиться, і зрештою, який приз дістанеться одному-єдиному переможцю.

Тому увагу глядачів потрібно привертати штучно. Будь-який режисер знає, що увагу глядача не привернеш звичайною розмовою двох людей, хай навіть протилежної статі, а от якщо вони почнуть сваритися - рейтинг сам собою підскочить. Шоу на "Новому" йде у запису, який триває годину, і для глядачів відбираються переважно "смажені" ситуації - сварки, сльози, нерви, бійки, матюки тощо.

Але український глядач живе відпусткою, тому до армії йому було якось байдуже, а рейтинг все ж падає. Можливо тому російські організатори вирішили вдатися до провокації.

У суботньому ток-шоу від 29 червня, яке йде у прямому ефірі, інструктор Коржов нібито божеволіє, починає стріляти на плацу, де йде пряма трансляція і сидять глядачі, потім захоплює казарму, і вимагає залишити на шоу українську учасницю Наталію Тихонову. Камера падає, всі кричать, паніка... Працівники "Нового" розповідали, що їм просто обірвали мобільні телефони з питаннями "Ви там як, живі?!"

Після цього ажіотаж піднявся страшенний, всі кинулися дивитися шоу, яке за тиждень закінчується. Рейтинг зріс, мета досягнута.

 
Фото сайту За Склом
 
Правда виник скандал з українськими військовими, яких росіяни не попередили про те, що це був жарт, стріляли холостими, а всі учасники і глядачі живі і здорові. Міноборони зажадало пояснень від української сторони - "Нового каналу", який, виявляється, теж ніхто не повідомив. Так, принаймні стверджують, працівники "Нового". Але перед військовими телевізійники вибачилися, звернули все на російських партнерів і зокрема на московського режисера.

І ось за чотири дні до кінця шоу "За Склом" "Інтерфакс" поширює заяву "Нового", цитовану вище, фактично завсідчуючи скандал, який розгорівся у ході проекту. З'явилися і повідомлення в Інтернеті, згідно з якими росіяни дійшли до того, що забрали в українського фотографа відзняту плівку, мовляв, всі права належать нам.

Голова правління ЗАТ "Новий канал" Олександр Ткаченко, з яким вдалося зв'язатися "Українській Правді", підтвердив рішення каналу залишити проект. "У принципі було бажання закрити цей проект вже на другий день! Виникали різного роду непередбачені обставини, головним чином з боку російських партнерів. Чесно кажучи, певний тягар впав з плечей після місяця суцільного стресу", - сказав Ткаченко.

"З фіналом вже і так все зрозуміло - залишився 1 український учасник і 3 російських, тому, враховуючи всі проблеми, ми вирішили вийти з проекту. Я думаю, глядач наш не постраждає - залишилося всього два дні, а ми на Новому проведемо своє шоу у суботу… Зараз ця програма готується".

Проте для Ткаченка були і корисні моменти: "Для нас головне не рейтинг, головне досягнення - колосальний досвід великого виробництва, в тому числі і негативний". Хоча рейтингом на каналі залишилися задоволені.

Причину такого стрімкого виходу з шоу голова правління каналу пояснив так: "Головне, що було ненормально, - колеги з ТВС звикли жити у стані стресу, таке відчуття, що вони з нього і не виходили, і у такому стані робили програму. Не можна робити програму, не з'ясувавши наших внутрішніх стосунків. Ми стійко трималися цілий місяць, глядачеві нічого не говорили". Проте, за словами Ткаченка, були проблеми політичного, творчого і фінансового характеру.
    "Ми пересвідчилися, що наші громадяни пройшли всі випробування гідно. Я б, напевно, і половини випробувань не витримав… Ми ними пишаємося і будемо намагатися віддячити за участь у проекті", сказав Ткаченко. Друзі, ловіть на слові!

Як розповідають колеги, які працювали на проекті від української сторони, рішення про вихід з проекту проймалося спонтанно, ще у вівторок ввечері люди працювали за звичним графіком, проте вже у середу довелося збиратися додому. Станом на 20:00 середи всі українці виїхали, з апаратурою, і у Десні залишився один українець, учасник шоу 24-річний Євген Козачок.

Втім, учасники, як завжди, залишилися грати свої ролі "за склом", і схоже їм байдуже, на якому каналі транслюватимуть їх пригоди (схожа ситуація відбулася і з другим російським проектом "За Склом-2. Останній біфштекс", коли посеред проекту закрили ТВ-6).

Спершу у заяву "Нового" не повірили. Для "непосвячених" вона була надто підозрілою з огляду на суботню "несподіванку" інструктора Коржова, яка виявилася провокацією з усмішкою. Проте отримавши інформацію з перших рук, вкотре довелося з сумом констатувати, що "російсько-сусідська проблема" для нас актуальна. Як писав класик, "Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями..."