Президент збирається покарати відповідальних за трагедію у Львові, а не "другорядних стрілочників"

Четвер, 1 серпня 2002, 11:24
Президент Кучма висловлює вдячність львівянам за їх "витримку, мужність і стійкість в ці скорботні дні". "З ними тужить вся держава, весь народ", - сказав президент на борту фрегата "Гетьман Сагайдачний" у четвер в Севастополі. Президент відвідав фрегат з нагоди 10-річчя українських Військово-морських сил.

Глава держави зазначив, що горе об'єднало всю Україну. З жалем президент зазначив, що "реально і гостро відчуваємо себе єдиним народом в час смутку і скорботи".

За словами Кучми, трагедія "зобов'язує зробити висновки невідкладні, серйозні і відповідальні". Передусім, підкреслив президент, треба вийти з того, що задача армії - "захищати Батьківщину, а для цього необхідні наполегливе тренування, постійна бойова готовність, а не видовища, особливо такі, які можуть загрожувати життю і здоров'ю людей".

Президент допускає, що однією з причин львівської трагедії стала недбалість і злочинна безвідповідальність посадових осіб.

"Як можна зрозуміти ситуацію, коли за недостатнього фінансування Збройних сил бюджетні кошти, зароблені важкою працею наших співвітчизників, витрачаються не на підвищення обороноздатності держави, не на удосконалення бойової майстерності військових і поліпшення умов їх життя, а на розважальне шоу?", - сказав Кучма.

"Не кажу вже про недбалість, легковажність, а точніше, злочинну безвідповідальність посадових осіб, які затверджують плани проведення таких шоу, ставлячи в той же час під удар їх учасників і глядачів", - сказав президент.

"Слідство ще продовжується, однак вже зараз можна стверджувати, що сказане - не просто припущення", - відзначив Кучма. Він підкреслив, що "винні будуть обов'язково покарані". "Саме винні, тобто ті, хто несе безпосередню і повну відповідальність за трагедію, а не другорядні стрілочники", - підкреслив президент.

Кучма вважає, що трагедії останнього часу, що відбулися в України з вини армії, пояснюються незавершеністю реформування Збройних сил країни.

"Саме через незавершеність цієї великої і складної роботи стали можливими трагедії останнього часу. Це і потрапляння ракети у житловий будинок в Броварах, і збитий над Чорним морем пасажирський літак, і те, що сталося нині у Львові", - сказав він. "На цьому необхідно поставити крапку раз і назавжди!", - підкреслив президент.

При цьому Кучма заявив, що особисто проконтролює дане ним доручення уряду забезпечити наступного року збільшення фінансування армії і флоту "практично вдвічі".

Таке доручення Кучма віддав уряду на засіданні Ради національної безпеки і оборони в кінці липня. "Насамперед, що ми повинні зробити для армії і флоту, - це забезпечити нормальне їх фінансування", - сказав він.

При цьому, за словами глави держави, "умови життя військових моряків і їх сімей ще далекі від задовільних, однак успіхи є".

Він нагадав, що Україна поглиблює співпрацю з НАТО у військовій сфері. "Йдучи цим шляхом, ми повинні стати для них гідним, високопрофесійним і надійним партнером", - підкреслив глава держави.

Інтерфакс-Україна