Через "Кольчуги" Україні не бути членом НАТО до 2010 року

Четвер, 24 жовтня 2002, 12:58
Офіційна Україна не виключає того, що за 4 роки список членів НАТО поповниться і назвою нашої держави. Принаймні такого висновку доходять учасники парламентських слухань "Про взаємини та співпрацю України з НАТО", які відбулися у Києві в середу. За їх результатами, голова Комітету Верховної Ради України з європейської інтеграції Борис Тарасюк в інтерв’ю "Німецькій хвилі" припустив, що процес євроатлантичної інтеграції спроможний об'єднати і пропрезидентські фракції, і частину опозиції та завершитися за 4 роки.

Оптимістична налаштованість української сторони щодо такого швидкого членства нашої держави в НАТО, розтрощилася виходом у четвер свіжого числа газети Financial Times Deutschland (далі FTD). Посилаючись на власні джерела, FTD повідомляє, що процес інтеграції України до Північноатлантичного альянсу може завершитися не раніше 2010 року. Та й то лише за умови прискорених темпів "обробки" майбутнього кандидата.

Таке повідомлення пов’язане з тим, що нині уряд США розробляє стратегію політичної безпеки на час після проведення в листопаді саміту НАТО у Празі. За даними експертів, які ознайомлені з подробицями цієї дискусії, Вашингтон, перш за все, прагне інтегрувати Україну та Сербію до НАТО, а також форсувати вступ до ЄС Туреччини, пише FTD.

FTD наголошує, що після зустрічі у Празі США планують діяти з певним прискоренням щодо розширення НАТО: підготовка Києва до вступу в НАТО повинна розпочатися в 2004 році. Завершення інтеграції України до НАТО має статися у 2010 році, вважають у США.

"Для США Україна разом із Сербією є ключовою державою: територіально країна є стратегічно важливою. Уявити собі стабільним Чорноморський регіон без інтеграції України до НАТО та ЄС неможливо. Проте, наразі зусилля "втягнути" Україну до великих об’єднань потерпають від інтенсивних ударів: Київ підозрюється у нелегальних постачаннях зброї до Іраку", - зазначає FTD.

"Це ніби серйозні вибоїни на вулиці," – ситуацію для FTD коментує представник США. "Перш за все, це великий крок назад у відносинах НАТО і України. До того, як з’явилися перші повідомлення про сумнівні гешефти Києва, Україна мала добрі шанси на відносно швидкий вступ до НАТО. Тепер про це не може бути й мови. Проте, на перспективні цілі США ці проблеми не впливають", - цитує FTD представника США.

Викладену у FTD позицію США щодо перспектив членства України в НАТО коментує, відповідаючи на запитання "Української правди", директор воєнних програм Центру Разумкова Леонід Поляков .

- За даними оглядачів німецького видання, США бачають Україну повноправним членом НАТО в 2010 році. Чи готова Україна до того, щоб скористатися цим "запрошенням"?

- Вважаю, що це питання треба розглядати у двох площинах: теоретичній та практичній. Теоретично можна припустити, що вже в 2010 році Україна стане членом НАТО. Україна має зараз значний воєнний потенціал, який міг би стати Північноатлантичному альянсу в нагоді.

Проте, з практичної точки зору є одна перешкода. Можливість робити внесок в зусилля досягнення безпеки у світі та в Альянсі зокрема є
лише одним з критеріїв інтеграції до НАТО. Наголошу, не вступу до Альянсу, а саме інтеграції. Проте, першим серед критеріїв, які мають бути виконані державою-кандидатом, є вимоги щодо політичної та економічної сфер: забезпечення прав людини, забезпечення демократичних цінностей та верховенства права, розвинута ринкова економіка, забезпечення стабільності в регіоні.

Що стосується воєнної складової, то Україна загалом нині готова презентувати себе в НАТО. Проте, як відомо, проблеми в сфері політики й економіки для України наразі є визначальними, а отже політика і економіка – це той бар’єр, який до 2010 року може і не бути подоланим.

Є ще один момент: в 2010 році НАТО може вже і не бути Альянсом у тому вигляді, у якому він існує нині.

- Чи можуть США реально сприяти тому, щоб Україна таки здобула членство в НАТО до 2010 року?

- Так, США можуть допомогти. Статистика надання технічної допомоги, наприклад, українським миротворцям у Косові або нашим прикордонним військам, а також безкоштовна підготовка фахівців у різних галузях, свідчить про те, що США можуть вплинути на прискорення процесу вступу України до НАТО. Наголошу, що існують різні шляхи підтримки України, і США прямо і непрямо відіграють у цьому визначальну роль. Так, йдеться про прямі двосторонні контакти між Україною та США, а також про так звану Варшавську ініціативу, започатковану за часів президентства Біллі Клінтона, коли допомога надається НАТО, але фактично значною мірою донорують цю допомогу США.

- За даними FTD, Україна мала непогані шанси стати членом НАТО не у 2010 році, а значно раніше, проте скандал навколо "Кольчуг" вплинув на її імідж дуже негативно…

- Історія з "Кольчугами" впливає серйозно на стан речей, зокрема, на політичний і економічний розвиток України. Наразі США не мають певності у тому, що Україна використовуватиме свій воєнний потенціал на користь НАТО, оскільки хтось ніби-то постачає українські озброєння супротивникам США та НАТО.