Україна нікому і ніколи не продасть свій уран

Середа, 9 жовтня 2002, 18:08
Керівництво ядерного об'єкта в Харкові категорично заперечує можливість продажу Україною збагаченого урану іншим країнам.

Про це заявив у середу на прес-конференції в Харкові генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) Володимир Лапшин, коментуючи оприлюднену у вівторок рядом ЗМІ інформацію на цю тему.

Зокрема, українська служба BBC процитувала американський щотижневик US News & World Report, за інформацією якого США намагаються викупити в України 75 кг збагаченого урану, що зберігається у дослідницькому центрі в Харкові, побоюючись, що радіоактивні матеріали з України можуть потрапити в Ірак або до інших "одіозних" режимів.

Коментуючи ці повідомлення, Лапшин відзначив, що цифра в 75 кг називається не перший рік, і що приблизно 7 років тому вона уже фігурувала в британській пресі. "Цю цифру я не коментую, тільки в МАГАТЕ знають, скільки в нас чого і якого сорту", відзначив керівник Центру.

За його словами, американські компанії дійсно зверталися з проханням про придбання урану. Однак, підкреслив він, ядерні матеріали, що зберігаються в інституті, з одного боку є власністю держави, з іншого контролюються МАГАТЕ, і перемістити їх в іншу країну без узгодження на всіх рівнях неможливо.

"Ми дійсно є ядерним об'єктом, зареєстрованим у МАГАТЕ, і знаходимося під контролем МАГАТЕ", підкреслив Лапшин. За його словами, як мінімум два рази на місяць на об'єкті бувають інспектори МАГАТЕ, що перевіряють систему контролю і роботи з наявними ядерними матеріалами.

Він нагадав також, що система контролю і доступу на територію Центру створювалася за участю США, Швеції й Японії. На думку Лапшина, ця система безпеки є сьогодні кращою в Європі.

Лапшин підкреслив також, що сам інститут не зацікавлений у продажі ядерних матеріалів, оскільки без цих матеріалів змушений буде змінити профіль своєї діяльності. "Придбати інший матеріал ми не зможемо", вважає він.

"Тому ні про який продаж мова йде", резюмував Лапшин. Відповідаючи на питання, чи проявляв Ірак інтерес до ядерних матеріалів, Лапшин відзначив, що "прямих контактів з Іраком з цих питань не було". Він також переконаний, що "тихо" здійснити подібну операцію неможливо, оскільки для цього необхідно як мінімум рішення уряду.

Він також висловив думку, що повідомлення, які з'явилися у ЗМІ, "випливають, щоб зв'язати щось із чимось".

У середу виповнилося 70-років з моменту першого розщеплення атомного ядра в колишньому СРСР.

Національний науковий центр ХФТІ - один з найстарших і найбільших центрів фізичної науки в Україні - був створений у 1928 році. У 1931 році тут була організована перша у СРСР криогенна лабораторія. Майбутній Нобелівський лауреат Ландау працював у ХТФІ в період з 1932 по 1937 рік, заклавши основи всесвітньо відомої школи теоретичної фізики.

Сьогодні ХФТІ займається дослідженнями в області ядерної енергетики і медицини, бере участь у цілому ряді міжнародних проектів, у тому числі разом зі США і Росією.

Інтерфакс-Україна