Голова комітету ВР з оборони закликає "дати відсіч" американцям

Вівторок, 5 листопада 2002, 20:01
Народний депутат України, голова парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони Георгій Крючков (фракція Компартії) збентежений висновками комісії по "Кольчугах", що, на його думку, порушує принцип презумпції невинності.

"Цей висновок просто вражає своєю нахабністю: в усьому світі існує таке поняття, як презумпція невинності. Не Україна повинна доводити, що вона не продавала, а повинні довести ті, хто обвинувачує. Не можна довести те, чого не було", - сказав Крючков, коментуючи висновки американо-британської комісії про те, що Україна не змогла довести, що не продавала "Кольчуги" Іраку.

У вівторок спікер Верховної Ради Володимир Литвин після зустрічі з британським послом повідомив, що основним висновком американо-британської експертної комісії є те, що Україна не надала переконливих доказів того, що вона не продавала Іраку радарні установки "Кольчуга".

Крім того, експерти комісії висловили зауваження, щодо функціонування системи експортного контролю України.

Говорячи про намір експертів одержати відповіді на 7 питань і зустрітися з деякими особами, депутат висловив думку, що "це затіяно з метою дестабілізувати обстановку в Україні". "Поставили питання, але вже зробили висновок... Як це можна сприймати?" - задав депутат риторичне питання.

Крючков вважає, що у створенні такої ситуації в Україні зацікавлені "за кордоном й усередині країни ті, хто спровокував цю ситуацію для того, щоб тримати країну в напрузі". "Не було б "Кольчуг", було б щось інше", - підкреслив депутат.

Він також висловився за те, що в даній ситуації Україна повинна зайняти позицію держави, "яка себе поважає і не дозволяє собкати собою". "Цим вимогам треба дати відсіч", - сказав Крючков.

Інтерфакс-Україна