Їх не наздоженуть?

Понеділок, 16 грудня 2002, 17:42
Рейтинг опозиції падає, однак ніхто з представників влади навіть не наближається за рівнем популярності до "четвірки" та відставного прем'єра Кінаха. Такий стан громадської думки зафіксували фахівці Фонду "Демініціатив" і компанії "Тейлор Нельсон Софрез" наприкінці листопада - початку грудня нинішнього року.

Листопадова поразка

Кінець року не приніс серйозних змін у розташуванні рейтингових політиків, однак виявилася тенденція, що має змусити задуматися опозиціонерів: на тлі декларацій про посилення влади, народ, схоже, усе більше розчаровується в тих, хто проти цієї влади виступає.

Віктор Ющенко, як і багато місяців поспіль, все ще є найпопулярнішим політиком країни. За даними дослідження, йому цілком довіряють 25,2% опитаних, довіряє і не довіряє практично кожен третій, цілком не довіряють 33,8% респондентів. Таким чином баланс рівня "довіри-недовіри" в екс-прем'єра складає -9%.

Коментуючи рейтинг лідера "Нашої України" керівник наукових програм "Демініціатив" Ірина Бекешкіна, відзначила, що хоча "25% - величина недосяжна" для інших вітчизняних політиків, "мабуть, уперше Віктор Андрійович перебуває в таких мінусах". Для порівняння, ще місяць назад цей показник у Ющенка складав лише -1% - цифру фантастичну для українського політикума.

За словами соціолога, по показниках лідера "Нашої України" вдарило падіння довіри до його фігури в Києві та у західному регіоні, хоча він як і раніше залишається "героєм" західної (баланс +65%) і південно-західної України (+50%). Не вірять Ющенку в Криму (-72%), на Сході (-45%), Південному Сході (-31%) і Півдні (-30%).

Цікаво, що найразючіші відмінності в оцінці екс-прем'єра пролягають не в регіональній площині, а в площині етнічній і мовній. Так, 30% етнічних українців (а також 39% україномовних респондентів) цілком довіряють Ющенку (при 28% і 20% недовіри відповідно), у той час як серед етнічних росіян ця цифра складає лише 7% (не довіряють 54%). А це значить, що реверанси убік Москви, які робив Ющенко протягом листопада, поки не допомогли йому вирішити проблему взаємин із російськомовною Україною.

"Досить істотно пішли вниз", як висловилася Бекешкіна, й інші лідери опозиції. Так, вічно другий Петро Симоненко має рівень довіри 14,8% при недовірі 46,6% (за місяць баланс погіршилася на 7%). Полум'яній опозиціонерці Юлії Тимошенко довіряють 12,5%, не довіряють 53,8%, і баланс погіршився на 6%. Олександру Морозу (який є останнім у п'ятірці найпопулярніших політиків України) вірять 12,2% опитаних, не довіряють – 42,6%. Таким чином, баланс лідера соціалістів з'їхав на 8%.

Соціологи пояснюють цю тенденцію тим, що опитування проводилося саме після того, як Кабмін очолив Віктор Янукович, що в розумінні народу, зрештою, означало програш опозиції. Утім, про стійкість цього спаду популярності "четвірки" судити поки рано.

Прем'єри та інші перші особи країни

Крім перерахованих вище політиків, до п'ятірки осіб, які користуються найбільшою довірою країни, потрапив відправлений силами парламентської більшості у відставку Анатолій Кінах. Навіть заливши кермо уряду, екс-прем'єр усе ще знаходиться в трійці національних лідерів за рівнем підтримки в 13,3% (не довіряють йому 29,9% опитаних).

Нинішній голова уряду Віктор Янукович поки може лише мріяти про таку популярність у народі. Відразу після його затвердження третина опитаних зізналися, що не знають, хто такий Янукович, а кожний четвертий вагався дати йому яку-небудь характеристику. Інші показники колишнього Донецького губернатора такі: цілком йому довіряють 5,4%, не довіряє – 24,7% опитаних. Більшість прихильників прем'єра (що не дивно) походять з Донецької області, однак, як говорить Ірина Бекешкіна, "героєм" на сході країни він так і не став – пальму першості на Донбасі він ділить на рівних із Петром Симоненком (по 20% беззастережної підтримки).

Стільки ж – 5,4% довіри – має і голова президентської адміністрації Віктор Медведчук, щоправда, не вірить йому істотно більша кількість опитаних – 42,1%. Ще менше народ вірить спікерові Володимиру Литвину – 4,8% (не вірить йому майже в сім разів більше респондентів).

На відміну від опозиції, рейтинг Леоніда Кучми майже не змінився – і це незважаючи на величезний міжнародний конфуз, викликаний рішенням глави держави відвідати Празький саміт НАТО. Як і минулого місяця, популярність гаранта конституції коливається на рівні 8 із копійками відсотків (за версією "Демініціатив"): зараз – 8,6%, минулого місяця – 8,2%. Кучма як і раніше залишається лідером "рейтингу недовіри" – на початок грудня президентові цілком не довіряли 54,7% опитаних.

Серед соціальних інститутів єдиною "світлою" плямою для українців залишається церква, якій цілком довіряють 44,2% респондентів (не довіряють – 15,5%). Порівняно багато тих, хто й дотепер вірить армії: 27,1% на 25,9% недовіри. Але, як відзначають соціологи, після трагедії у Скнилові Збройні сили втратили довіру, а після цього так і не змогли відновити репутацію (для порівняння, торік після збитого ТУ-154 армія повернула собі повагу досить швидко).

Понад усе недовіру громадяни нашої країни відчувають: до інституту президентства (51,3%), Верховної Ради (48,6%), міліції (47,3%) і Кабміну (45,7%). А назагал дві третини опитаних вважають, що Україна йде "неправильним напрямком". Коментувати тут не варто – цифри говорять самі за себе...

Цікавий феномен падіння довіри українців до всіх засобів масової інформації – вітчизняних, російських і західних. Якщо ще минулого місяця всім ЗМІ трохи більше довіряли, ніж не довіряли, то зараз мас-медіа будь-якого походження з'їхали в серйозний мінус. Українським ЗМІ не вірять, на 5% більше, російським – на 9%, західним – на 11% опитаних. Можливо, падіння довіри до російських медіа пов'язано з подіями захоплення заручників у Москві і тим, як ці події були подані в пресі та на телебаченні, а величезний мінус західних засобів соціологи можуть пояснити "реакцією на антизахідну кампанію, пов'язану з відомими подіями", як висловилася Ірина Бекешкіна.

Майбутнє Януковича

Ще один блок питань, які соціологи ставили респондентам, стосувався достатньої знакової події у житті країни – зміни прем'єр-міністра. Як зазначила заступник директори центру "Социс" Ірина Демченко, у цілому Україна "толерантно" оцінює роботу уряду Кінаха, оскільки 46% вказали плюси і мінуси попереднього уряду, а 9% навіть назвали його "ефективним" (що взагалі ж не традиційно для нашої країни). Разом з тим, кожен четвертий схильний давати негативну оцінку попередньому Кабміну. За словами Демченко, "толерантнішу" оцінку своєї діяльності Кінах одержує від людей з більшим рівнем освіти.

Третина опитаних не вважає, що в Україні "назріла" необхідність зміни уряду, за зміну трохи менше - 28% опитаних. Решта 38% не змогли відповісти на це питання. У регіональному розрізі, фактично, вийшло, що проти зняття Кінаха були переважно кияни, за новий кабмін – представники східного регіону.

Саме завдяки вірі Донецька у свою людину 11% опитаних по всій країні чекають поліпшення економічної ситуації за прем'єра Януковича (на Донбасі таких 44%, у той час як у Києві у світле економічне майбутнє при ньому вірять жалюгідні 2%, менше 10% оптимізму на Заході, Півдні й Півночі).

Утім, країна насправді ще не знає свого нового героя – відмовилися дати точний прогноз наслідків приходу Януковича в кабмін 54% респондентів.

Загальнонаціональне опитування проводилося з 27 листопада по 5 грудня 2002 року. Опитування проводилося за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками й охоплює всі регіони України. Опитано 1200 респондентів. Помилка репрезентативності не перевищує 3%.