Україна стала прикладом того, як корупція заважає демократії

Четвер, 19 грудня 2002, 16:23
Україна одержала статус "частково вільної" держави в щорічному дослідженні, проведеному американським центром Freedom House, результати якого були оприлюднені в четвер.

Починаючи з 1955 року Freedom House проводить моніторинг політичних свобод і дотримання громадянських прав у понад 190 країнах і територіях світу. Держави одержують оцінку з кожного з цих двох пунктів за шкалою від 1 (цілком вільний) до 7 (цілком невільний).

Відповідно до попередніх результатів дослідження, Україна в категорії "політичних свобод" і категорії "цивільних свобод" має оцінку 4. Загальна оцінка України так само складає 4 бали, що дозволяє надати їй статус "частково вільної держави".

Серед інших країн, що одержали таку саму оцінку, - Вірменія, Бангладеш, Грузія, Колумбія, Буркіна-Фасо, Туреччина, Замбія і Гватемала. Серед країн колишнього СРСР найвищий рівень свободи був зафіксований у Прибалтійських державах (1,5 бали, "вільні"). Росія, як і Україна, одержала статус "частково вільної" держави, її середня оцінка – 5.

Загалом, за даними Freedom House, у світі зараз нараховується 121 демократична країна з виборними органами влади (з 192 держав, що піддавалися моніторингу). Однак тільки 89 з них мають "середовище, у якому поважаються права людини і наявне верховенство права", говориться в звіті Freedom House. "Таким чином, 32 демократії не здатні забезпечити систематичний захист основних громадянських прав".

Автори згадують Україну в якості приклада того, як поширення корупції унеможливлює дотримання основних прав і свобод громадян.

Остаточні результати моніторингу громадянських прав і свобод в усьому світі будуть представлені влітку 2003 року.

Українська правда