Севастополь пропонує Кучмі залишитися до 2006 року або Перші "народні пропозиції" щодо політреформи

Понеділок, 31 березня 2003, 17:10
Якщо хтось з читачів не помітив початку активної кампанії з обговорення конституційних ініціатив Кучми – не упадайте серцем! Все йде своїм плином. Традиційним для української влади – добре відпрацьованим адміністративним методом.

5 березня Кучма оголосив про "реформи", а 17 березня провів нараду з главами облдержадміністрацій. В офіційному прес-релізі за підсумками цієї події нічого не сказано про вказівки президента щодо організації обговорення його ініціатив. Але судячи з деяких знаків, існує графік "усенародної дискусії" із приводу "реформ" Кучми і схема поширення цієї теми в масах.

Наприклад, 20 березня за дивним збігом обставин практично у кожному регіоні країни відбулися масові заходи, що імітують "всенародне обговорення". В деяких областях вони називалися "день інформування населення", в інших глави адміністрацій відбулися виступами на урочистих зборах, у третіх - роз'яснювали позицію президента на прес-конференціях, на сторінках своїх газет або в регіональних ефірах.

Механізм "всенародного обговорення" розкритий на прикладі однієї з областей (джерело – офіційний сайт президента Кучми) . "Відповідно до Указу Президента України "Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України", на виконання відповідного розпорядження голови ... облдержадміністрації від 12.03.03 та з метою організації всенародного обговорення законопроекту в усіх райдержадміністраціях і міськвиконкомах прийнято розпорядження голів райдержадміністрацій та міських голів, згідно яких утворено районні та міські робочі групи для організації ознайомлення громадян і роз'яснення проекту Закону. Затверджено їх склад, розроблено план заходів та графіки його виконання, згідно з якими проводиться відповідна робота. Керівництвом області, міст та районів використовуються всі можливості для інформування якомога більшої кількості людей..."

Є і новаторські прийоми, наприклад в іншій області "група представників управління з питань внутрішньої політики ... облдержадміністрації здійснила виїзди на місця з метою надання практичної допомоги в організації процесу обговорення змін до Основного Закону".

"20 березня лекційною групою ... райдержадміністрації зі складу голови адміністрації, його заступників, керівника апарата, начальників управлінь і відділів, голови райради проведені обговорення звернення президента України до народу у сімох трудових колективах..." Перераховані молокозавод, лісництво, газова ділянка, і, серед іншого, санаторій. Лекційна група, сподіваємось, успішно поєднала приємне з корисним.

До вивчення конституційних реформ адміністрації залучають землевпорядників і клубних працівників, селян і вчителів, міліціонерів і активістів партій...

Влада організувала збори з роз'ясненням політики партії у педагогічних колективах, за підсумками яких учителі проводять "батьківські збори" на відповідну тематику. Наприклад, 21 березня у Свалявському районі вчителі ознайомили батьків з проектом Закону України "Про внесення змін до Конституції України" на загальношкільних батьківських зборах міських шкіл І-ІІ ст. та N3 І-ІІІ ст. Сваляви, шкіл І ст. сіл Драчино, Плав'є, Лопушанка, Оленево, Черника, Плоский Поток, Уклин, Мала Мартинка, Янківське.

На Чернігівщині документ Кучми вивчався "на апаратному навчанні працівників райдержадміністрацій і районної ради". Учасники навчання не тільки розглянули пропозиції президента, але і вивчили гімн України.

Аналіз звітів обладміністрацій (а документи, оприлюднені на сайті, є ніщо інше як) показує, що схема обговорення, викладена вище, діє практично у всіх регіонах.

Ще одна цікава особливість – місцеві адміністрації активно співробітничають в організації обговорення з місцевими відділеннями СДПУ(О), НДП, "Жінками за майбутнє" (там, де вони ще збереглися), Трудової України, АПУ й іншими пропрезидентськими партіями.

Таким чином, задіявши весь адміністративний апарат і партійні сили на місцях, усього за кілька днів розмовами на тему про політичну реформу були охоплені сотні тисяч людей. Тільки в одній Харківській області у всенародному обговоренні взяли участь 105 тисяч осіб!

Ось як рапортує про проведені заходи офіційний сайт президента - "Чернігівщина активно включилася в обговорення проекту закону України "Про внесення змін до Конституції України", "Черкащина виступає за політичну реформу в Україні", "Хмельниччина обговорює політичні ініціативи Президента України", "У Севастополі відзначають необхідність змін у системі влади", "На Одещині відбулися численні зустрічі з метою обговорення проекту закону...", "Тернопільщина обговорює конституційну реформу Президента України", "20-21 березня в Рівненській області пройшли численні заходи щодо роз'яснення суті політичних ініціатив Президента України", "На Сумщині триває обговорення проекту закону...", "Понад 105 тисяч харків'ян взяли участь в обговоренні ініціативи Президента", "У Дніпропетровській області триває обговорення проекту закону...", "На Волині відбулися зустрічі в трудових колективах області та наради, на яких обговорювалися положення законопроекту...", "В Автономній Республіці Крим проводяться опитування про ініціативи Президента України", "Буковина долучається до обговорення проекту закону...", "Трудові колективи Херсонської області виступають за внесення змін до Конституції України", "У Житомирській області організовано роз'яснювальну роботу серед населення та всенародне обговорення законопроекту...", "У Донецькій області повним ходом іде обговорення проекту закону...", "Триває обговорення політичної реформи в Полтавській області", "На Київщині відбулися наради та численні збори трудових колективів з метою обговорення проекту закону...", "20 березня на Кіровоградщині було проведено єдиний день інформування населення області на тему: "Основні напрямки політичної реформи в Україні", "У Львівській області розпочалося активне обговорення проекту закону...".

Як сказано в звіті однієї обласної адміністрації, оприлюдненому на сайті www.president.gov.ua, "...на робочих нарадах усім керівникам установ, організацій, підприємств різних областей поставлена задача за результатами проведення зборів в трудових колективах по обговоренню законопроекту, надати зауваження і пропозиції до нього".

Тобто працівники обласних, районних адміністрацій не тільки взяли на себе усю вагу з донесення світлих пропозицій президента до народу. Вони ж збиратимуть і пропозиції. Той, хто жив за радянських часів, добре знає, яким чином проводяться збори "для галочки" і як збираються подібні "пропозиції". Для тих, хто не жив у СРСР, нагадаю – у протоколи за підсумками зібрань такого типу можна записати усе, що завгодно, разом з народними пропозиціями - контролю ніякого...

Отже, розглянемо народні пропозиції. Поки що їх не багато, але деякі вже красномовні…

Типовий звіт про думку народу - у стилі "одобрямс". Наприклад, на Вінниччиніна одних зі зборів присутні підтримали даний законопроект і "позитивно відзначили законотворчу активність президента".

На Закарпаттіучасники чергових зборів "дали позитивну оцінку законопроекту і вважають за необхідне якомога швидше затвердити і втілити у життя запропоновані зміни і доповнення до Конституції України, які мають важливе значення для стабільного соціально-економічного поступу нашого народу".

Скромно "відбувся" народ на Дніпропетровщині: "Було затверджене звернення активу Дніпропетровщини до жителів області, у якому висловлена підтримка змін до Конституції, запропонованих президентом України".

Ще менш ініціативним виявилося населення Черкащини: "Присутні у виступах вказали, що необхідність політичної реформи в Україні назріла. Відбувся обмін думками з окремих положень проекту".

На Харківщині– чемпіоні з залучення народу до обговорення політреформ головним ініціатором народних пропозицій став сам Харківський губернатор Євген Кушнарьов. Принаймні, у звіті про проведені заходи перелічується в основному його бачення реформ. Губернатор, звичайно ж, "вважає передчасним введення виборів губернаторів регіонів, мотивуючи це тим, що губернатори різних регіонів можуть бути представниками протилежних політичних сил, що мають значну самостійність, і внаслідок цього може відбутися розбалансування цілісної системи виконавчої влади".

Кушнарьов пропонує перейти до виборності губернаторів у майбутньому, а поки ввести "інститут представників президента, які будуть призначатися президентом і від імені держави будуть здійснювати контроль за дотриманням Конституції й законів на визначеній території".

Ідеї харківського губернатора розвиває Хмельниччина, де учасники одних зборів висловились за "необхідність існування змішаної системи виборів, а також права президента призначати голів облдержадміністрацій, які обов'язково повинні бути депутатами Палати регіонів, а інші 2 представники від області обиратися по багатомандатному округу в рамках області".

Там же на зборах працівників Вінковецького райвідділу внутрішніх справ за участю заступника голови райдержадміністрації "висловлені схвальні відгуки про реформування політичної системи держави і внесена пропозиція про збільшення Палати регіонів з 3-х до 4-х представників за рахунок зменшення складу Державних зборів".

Ще більш радикально стосовно кількісного складу Верховної Ради налаштовані жителі Буковини."Учасники зборів висловили пропозиції: ухвалити зміни до Конституції шляхом референдуму; ввести затвердження найважливіших законів шляхом усенародного голосування без застосування права вето; поєднати в часі вибори до Верховної Ради і місцеві ради з метою економії коштів; скоротити чисельність депутатів Верховної Ради (у двох палатах не більше 300 чол.).

Поряд з радикальною пропозицією конкретно урізати повноваження Кучми цифра в 300 депутатів зустрічається й у пропозиціях від Рівненської області: передати повноваження президента України прем'єр-міністрові про призначення керівників силових структур, встановити чисельність депутатів Верховної Ради в кількості 300 осіб для обох палат, зокрема, для Палати регіонів - 81 чол., для Державних зборів - 219 чол.

Не згодні з обрізанням важелів президента у Тернопільській області, де на зборах селян у селі Кудринці, Лосяч та Бордяківці Борщівського району "...селяни в цілому схвалили пропозиції президента України про політичну реформу в Україні, але вважають, що не слід занадто скорочувати повноваження президента".

Однак там пропонують ще різкіше скоротити число депутатів. На зборах у центральній районній лікарні "були висунуті пропозиції не вносити ніяких змін до Конституції України до виборів президента України в 2004 році, не вводити двопалатний парламент, а кількість депутатів у Верховній Раді скоротити до 250 осіб".

Деякі з пропозицій тернопільчан не стосуються конституційної реформи, а носять, скоріше, загальний характер. "Палату регіонів формувати на основі прямих виборів, запровадити звіт Уряду про використання бюджетних коштів, забезпечити відкритість програми діяльності владних структур, запровадити громадський контроль за діяльністю всіх гілок влади, позбавити депутатів Верховної Ради надмірних пільг та недоторканності, бюджет формувати знизу до верху, враховуючи специфіку регіонів".

Судячи з усього, не всі ще розуміють, що, власне, їм запропоновано обговорити. Про це свідчить хоча б той факт, що жителі Одесипід час дискусії висловили думку, що "імплементацію рішень Всеукраїнського референдуму з народної ініціативи потрібно було провести ще у 2000 році"...

А на Чернігівщині під час засідання "виїзної приймальні Талалаївської райдержадміністрації в селі Поповичка" селяни висловилися "за продовження терміну обрання сільського голови до п'яти років та за обрання суддів строком на десять років, замість безстрокового терміну. Селяни звернулися з проханням оформити їхні міркування як пропозиції до запропонованих змін в Конституції України".

Але найбільше порадували жителі міста російської слави - Севастополя. Вони перші виголосили те, про що попереджала опозиція – на місцях вимагають продовження повноважень Кучми. В узагальнених пропозиціях севастопольців до реформ Кучми так і сказано: "продовжити повноваження президента на 2 роки і провести усі вибори в 2006 році; для економії коштів вибори провести в один день".