Омельченко просить Піскуна порушити проти Потебенька кримінальну справу

Вівторок, 4 березня 2003, 11:00
ВР підтримала депутатський запит депутата Григорія Омельченка, який просить Піскуна порушити кримінальну справу проти колишнього Генерального прокурора Михала Потебенька.

Запит депутата стосується проведення досудебного слідства та обставин зловживання службовим становищем колишнім генпрокурором Михайлом Потебеньком під час розслідування "справи Гонгадзе" і зловживань, зроблених їм у корисних цілях і особистих інтересах.

Григорій Омельченко звертається до Піскуна у зв'язку з листом Михайла Потебенька на ім'я екс-голови СБУ Леоніда Деркача, де екс-генпрокурор просить утриматися від проведення заходів у зв'язку з розслідуванням справи про зникнення Георгія Гонгадзе.

"Мною отримана інформація, що на підставі цього листа й інших усних указівок колишнього Генпрокурора Михайла Потебенька, МВС і СБУ були змушені зупинити проведення активних оперативно-розшукових заходів у рамках справи Гонгадзе", говориться у запиті Омельченка.

Депутат також повідомляє, що Потебенько "дав усну вказівку" колишньому прокуророві Київської області не виїжджати на місце знаходження обезголовленого тіла у Таращанському лісі і не проводити огляд місця поховання. "Прокуророві і слідчому Таращанського району була дана вказівка приховати речові докази, знайдені на тілі", говориться у запиті.

Як відзначається в запиті, Потебенько дав указівку скасувати постанову про визнання Лесі Гонгадзе потерпілою в рамках кримінальної справи.

Омельченко звертає увагу Піскуна на публікації в ЗМІ про зловживання службовим становищем Потебеньком при покупці їм і його родичами гаража, автомобілів, квартир, оформленні пенсії, інвалідності.

В якості прикладу Омельченко наводить той факт, що Потебенько тричі змінював ступінь втрати своєї працездатності – у 1993 році медкомісія встановила Потебенькові втрату профпрацездатності на 90%, у 1994 році – на 60%, у 1998 – на 80%. "Незважаючи на явні ознаки зловживання службовим становищем, перевірка цих фактів не проводилася і правова оцінка діям Генпрокурора не давалася".

За запит проголосували 167 народних депутатів з 430, що зареєструвалися у залі (для ухвалення рішення необхідна одна третина голосів депутатів, які брали участь у голосуванні).

Українська правда