Мороз боїться, що Кучма клонує Медведчука

Середа, 9 квітня 2003, 12:05
Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз вважає, що пропозиції президента Леоніда Кучми щодо політичної реформи направлені на підпорядкування йому Верховної Ради.

Про це Мороз заявив, виступаючи на парламентських слуханнях, присвячених політичній реформі у середу. "Пропозиції Кучми направлені на повне підкорення Верховної Ради президенту", - відзначив він і додав, що пропозиція реформи "це спроба зробити парламент "відповідальним", тобто слухняним президенту".

У своєму виступі Мороз, насамперед, піддав критиці пропозицію Кучми щодо створення двопалатного парламенту. Він зазначив, що у законопроекті президента Верхній палаті надаються найбільші повноваження, разом з тим не вказана процедура її обрання.

У зв'язку з цим Мороз передбачив, що до Верхньої палати ввійдуть голови обласних адміністрацій, а також найбільш слухняні голови обласних рад і мери міст. "Верхня палата буде другою адміністрацією президента", - сказав Мороз.

Він також наголосив на тому, що по сценарію Кучми закони можуть бути ветовані Верхньою палатою і самим президентом, що повністю знецінює статус Нижньої палати.

Аргумент президента щодо введення двопалатного парламенту Мороз назвав популізмом, і піддав критиці щирість президента у прагненні зробити владу відповідальною перед народом. З його слів, парламент не має відношення до того, що у країні часто змінюється уряд.

"Українські новини"