Депутати проти того, щоб ділитися на дві палати та референдуму – Гавриш

П'ятниця, 23 травня 2003, 11:21
Депутатська робоча група з опрацювання політичних реформ не підтримує ідею двопалатного парламенту та референдуму.

Як зазначив в інтерв'ю газеті "День" народний депутат, лідер групи "Демократичні ініціативи", член робочої групи з розробки змін до Конституції Степан Гавриш, однопалатний парламент "більше відповідає як державотворчим традиціям України, так і потребам її розвитку як унітарної держави".

"Ми також відмовилися від ідеї референдуму з прямою дією щодо зміни законодавства, зведення всіх виборів в один рік, а також винесли на окреме голосування в сесійному залі тему про імперативний мандат", - заявив Гавриш.

Він також висловився "проти того, щоб партія, блок могли розпоряджатися волею народу, інтересами виборців, на власний розсуд позбавляючи мандата того чи іншого народного обранця".

Гавриш також повідомив, що "стосовно законопроекту ще йдуть напружені дискусії. Але вони можуть бути завершені впродовж наступних півтора-двох тижнів, оскільки основні, концептуальні позиції ми вже узгодили".

За його словами, депутати "зійшлися на необхідності проведення "круглого столу" за участю президента для визначення і його позиції. Більшість членів комісії стоять на тому, що найкраще було б дочекатися президентського законопроекту, щоб мати змогу звести зусилля з двох боків - парламентського та президентського, в єдиний документ".

На питання, коли законопроект щодо політичної реформи буде затверджений голосами трьохсот народних депутатів, Гавриш відповів, що "на нинішній сесії ми маємо підтримати документ 226-ма голосами та направити його для експертизи в Конституційний Суд".

"Конституційну більшість ми маємо зібрати на наступній, 4-й сесії. Наступна сесія - це єдиний шанс внести зміни до Основного Закону, потім такого шансу вже не буде. Бо наступний президент дбатиме про те, щоб мати якнайбільше влади", - вважає Гавриш.