Тарас Чорновіл теж хоче стати президентом

Неділя, 4 травня 2003, 17:46
Тарас Чорновіл заявляє про те, що він має президентські амбіції і може за певних обставин спробувати їх реалізувати вже в нинішній президентській кампанії.

Народний депутат Тарас Чорновіл може спробувати зробити те, чого не вдалося свого часу досягнути його батькові -- стати президентом. "На час президентських виборів ми мусимо все-таки бути готові до якогось іншого кандидата від опозиції, аніж Віктор Ющенка. Мені здається, що в мене якась певна потенція в цьому напрямку є", -- заявив він у коментарі виданню "Поступ".

Чорновіл і раніше в інтерв'ю говорив, що має президентські амбіції. Але тоді він зазначив, що допоки є фактор Ющенка, в президенти він не піде. Проте зараз усе більше почали поширюватися чутки, що Чорновіл в обмеженому колі все частіше заявляє про свій намір балотуватися в президенти. "Зрозумійте, я не кидаю заяв. Просто, коли мені задають питання "А якщо буде так, а не так", то я мушу на них відповідати", каже він.

Втім Чорновіл запевняє, що не буде розкольником в опозиції. Він може висунути свою кандидатуру на президентських виборах тільки у випадку, коли Ющенко не балотуватиметься.

"У момент, коли вся опозиція буде поставлена виключно на одного кандидата, можуть бути колосальні проблеми, оскільки може повторитись 1999 рік. Тоді одних убили, інших залякали. Я би також дуже остерігався, що Ющенко повторить свою позицію 1998-99 року, відмовившись тоді від участі у президентських перегонах під впливом того, що сталося з Гетьманом і Чорноволом", -- говорить Тарас Чорновіл.

На запитання "Поступу", чи буде він балотуватися, якщо опозиція вирішить висувати кілька підставних кандидатів, щоб відвернути всю увагу влади від "знищення" Ющенка, Чорновіл назвав такий варіант реальним. "Усе буде залежати від обставин", -- ще раз зазначив Чорновіл.

На запитання, чи не вважає він, що, в разі знаття кандидатури Ющенка, на його місце стає автоматично Юлія Тимошенко чи Олександр Мороз, а не Тарас Чорновіл, останній зазначив: "Щодо Тимошенко, то в мене є дуже багато в цьому випадку й сумнівів, і претензій. Я бачу там увесь час дуже серйозні амбіції. Але після деяких останніх парламентських голосувань і подій та після досить безславного фінішу опозиційного піднесення 2001 року, в мене є застереження щодо реальності кандидатури Тимошенко".

З приводу Мороза, то Чорновіл сказав, що навіть би підтримав його кандидатуру, але, на його думку, Мороз багато втратив як кандидат у президенти через участь свого часу в "Канівській четвірці" та через те, що його діяльність за останні роки в основному зводилась до плівок Мельниченка.