Лазаренко програє заочне протистояння з Медведчуком

Вівторок, 3 червня 2003, 22:44
Печерський місцевий суд Києва у вівторок закрив провадження за позовом екс-премьер-міністра України Павла Лазаренка до Верховної Ради на незаконність постанови про припинення його депутатських повноважень.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила український адвокат Лазаренка Марина Долгопола.

Суд мотивував своє рішення тим, що постанови парламенту не підлягають оскарженню.

"Це незаконне рішення, яке суперечить ст. 55 Конституції України, яка передбачає, що будь-який акт, який порушує інтереси і права особи, може бути оскаржений в суді загальної юрисдикції", - сказала Долгопола. Вона зазначила, що з цього приводу існує відповідне рішення Конституційного Суду.

Адвокат вважає це рішення політичним і збирається його оскаржити.

"Це вже піде по другому колу. Адже є вже рішення Верховного суду", - сказала вона.

Парламент минулого скликання 7 лютого 2002 року дав згоду на припинення повноважень народного депутата, екс-прем'єра Лазаренка. У постанові, внесеній депутатами Медведчуком і Крючковим, пропонувалося припинити депутатські повноваження Лазаренка у зв'язку з "набранням законної сили обвинувачувального вироку" щодо екс-прем'єра (мається на увазі рішення суду в Швейцарії). Через адвоката Долгополу він оскаржив це рішення.

Сам екс-прем'єр перебуває під арештом в США з лютого 1999 року, де його звинувачують у відмиванні "брудних грошей".

Раніше Печерський суд вже починав розглядати скаргу Лазаренка на незаконність позбавлення його депутатських повноважень, однак, 12 червня 2002 року суд закрив провадження по цьому позову. 23 липня 2002 Апеляційний суд Києва підтвердив це рішення.

У свою чергу, Верховний суд України зобов'язав Печерський суд Києва знову розглянути позов Лазаренка.