ГОНЧАРОВ ВІДМОВЛЯВСЯ СВІДЧИТИ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ ДО СУДУ

Понеділок, 11 серпня 2003, 14:50
Ігор Гончаров, якого обвинувачують в організації так званої "банди перевертнів", під час перебування під арештом, неодноразово відмовлявся свідчити у справі про убивство журналіста Георгія Гонгадзе, маючи намір оприлюднити відому йому інформацію тільки на суді у власній справі.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок повідомив представник адвокатської компанії "Джі енд Кей" В'ячеслав Смородинов, який виступав у ході досудового розслідування адвокатом Гончарова.

"Кілька разів я бачив, що до Гончарова приїжджав високопосадовий представник Генеральної прокуратури, розмовляв із ним, у тому числі, при мені. Він просив його розповісти інформацію щодо "справи Гонгадзе", але Гончаров завжди відмовлявся. Він не хотів з цього приводу свідчити, щораз посилаючись на те, що дасть такі свідчення тільки у судовому засіданні", - сказав адвокат.

Смородинов також повідомив, що до сьогоднішнього дня не одержав офіційної інформації про причини смерті його підзахисного.

У той же час адвокат має у своєму розпорядженні медичну довідку про стан здоров'я Гончарова від 8 липня 2003 року, заповнену через кілька днів після того, як він знову потрапив у лікарню з Лук’янівського слідчого ізолятора. У довідці йдеться про посттравматичні порушення в організмі, правобічну пневмонію, нерухомість рук і ніг хворого, а також про неможливість лікування.

Адвокат повідомив, що всі ці захворювання стали наслідком травм, отриманих його підзахисним після його затримання у травні-червні 2002 року. За словами самого Гончарова, ці тілесні ушкодження були завдані йому співробітниками УБОЗ під час перших допитів, однак експертиза, підтвердивши наявність отриманих травм живота, не змогла установити "механізм утворення тілесних ушкоджень", розповів Смородинов.

Адвокат повідомив, що Гончаров спочатку був затриманий 15 травня 2002 за адміністративне правопорушення і засуджений судом на 15 діб адміністративного арешту. За твердженням обвинувачуваного, відтоді його щодня возили на допити до УБОЗ, де били і катували. "Це з його слів, однак, документально підтверджено, що у період адмінарешту Гончарова до нього п'ять разів викликали на допити "швидку допомогу", - підкреслив адвокат.

Смородинов розповів, що після цього Гончаров переніс ряд операцій, але навіть у лікарні його підзахисного приковували наручниками до ліжка. Смородинов відзначив, що лікарі направили Гончарова на медико-соціальну експертну комісію, що повинна була установити ступінь його інвалідності, однак слідчий відмовився це робити.

"Таким чином, ми можемо підсумувати картину: практично здорова людина попадає під адмінарешт, після чого у неї фіксують тілесні ушкодження і роблять операції, а сам він заявляє, що його били", - сказав Смородинов. Адвокат нагадав, що описував усі ці факти у клопотаннях до Генпрокуратури, однак так і не одержав на них відповіді. А 3 липня 2003 року мати Ігоря Гончарова направила лист із викладом усієї цієї інформації в адміністрацію президента України.

Як повідомлялося, Гончаров помер 1 серпня 2003 року у лікарні "швидкої допомоги", а його тіло було піддано кремації вже 3 серпня. Генпрокуратура прийняла рішення не коментувати факт його смерті. Інститут масової інформації, що представляє в Україні інтереси міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів", одержав від Гончарова лист із позначкою "розкрити після моєї смерті", в якому, серед іншого, він говорить про свій намір викрити осіб, що організували викрадення й убивство журналіста Георгія Гонгадзе.