МЕДВЕДЧУК ПРОВІВ ПЕРЕГОВОРИ З МОРОЗОМ І СИМОНЕНКОМ ПРО ОБРАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ

Четвер, 21 серпня 2003, 13:43
Лідери Компартії Петро Симоненко та Соцпартії Олександр Мороз провели консультації з главою адміністрації президента Віктором Медведчуком з приводу узгодженого законопроекту зміни до Конституції.

Про ці переговори з Медведчуком на прес-конференції у Києві повідомили самі Олександр Мороз та Петро Симоненко.

"До нас звернувся глава адміністрації президента, що його, а насамперед президента турбує, що через парламент не пройде жоден законопроект змін до Конституції, і тому він готовий відмовитися від певних норм. І підготувати спільний законопроект, який би був сприйнятий усім парламентом", - зазначив Мороз.

За словами учасників прес-конференції, "ключовою новацією" законопроекту, який вони обговорювали з Медведчуком, є обрання президента парламентом.

Олександр Мороз пояснив, що пропозиція обирати президента парламентом надходила від Віктора Медведчука.

Опозиціонери запропонували принципи формування уряду, щоб Кабінет Міністрів створювала парламентська коаліція за результатами виборів. Їх пропозиції також передбачають формування всього уряду Верховною Радою.

"Всі пропозиції у варіанті, який ми дискутували, запозичені із парламентського тексту змін до Конституції", - сказав Мороз.

Він пояснив, що перехідні положення законопроекту передбачають проведення прямих виборів президента з обмеженими повноваженнями у 2004 році, а у 2006 главу держави пропонується, щоб обирали 3/4 складу Верховної Ради.

При цьому Мороз назвав "дискусійною" норму про обрання президента парламентом, у той час як Петро Симоненко підтримав таку пропозицію. Він також зазначив, що сам президент повинен очолювати Кабінет Міністрів.

Мороз висунув ряд умов підтримки узгодженого законопроекту. Так, якщо у 2006 році президента обиратиме парламент, то це повинна вже бути Верховна Рада нового скликання. І вибори парламенту повинні відбутися на пропорційній основі. За словами лідера СПУ, Медведчук "сприймає" необхідність виборів за партійними списками.

Водночас учасники прес-конференції наголосили, що поки ці пропозиції не оформлені в остаточний варіант законопроекту.

Олександр Мороз запропонував провести круглий стіл щодо компромісного законопроекту за участю президента. Учасники прес-конференції також сказали, що вони, починаючи переговори, "відкинули визначення персоналій", хто вноситиме цей законопроект.

Коментуючи заяви журналістів про переговори з владою, Мороз сказав, що вони діють "у чіткій відповідності до меморандуму [четвірки про політреформу]". Симоненко додав: "Коли ми почали вести ці переговори [з Медведчуком], ми зустрілися утрьох з БЮТ, обговорили це питання. Є певні застереження, але ми домовилися, що спільно рухаємося в цьому процесі".

На закид про сепаратні переговори Мороз зазначив: "Ющенко зустрічається з президентом, і зі мною при цьому не радиться. І я йому претензій не ставлю".

Коментуючи готовність влади перейти до парламентської республіки, Мороз зазначив: "Очевидно, вони [владні клани] розраховують так закріпити свої позиції у економіці та політиці. Думають, що це їм удастся. Я у цьому не переконаний". На думку Мороза, запобігти цьому має проведення виборів до Верховної Ради за партійними списками.

У свою чергу Петро Симоненко закликав провести політреформу, серед іншого щоб "не дати можливість іншому клану прийти" до необмежених владних повноважень. При цьому він натякав на "Нашу Україну": "Подивіться, навчилися бюджет фальсифікувати. З "Ленінської кузні" 23 мільйони гривень зникли. А у Рівно на "Азоті" що коїться? Там теж сидить депутат!"

Українська правда