Після переговорів з Путіним Кучма зажадав визначитися з "Одеса-Броди"

Середа, 3 вересня 2003, 17:01
Президент України Леонід Кучма заявив, що в питанні використання нафтопроводу Одеса-Броди країна буде виходити з суто економічних інтересів.

"Треба відкинути політику, це питання суто економічне", - заявив Кучма, відповідаючи на питання журналістів у середу в Москві про можливості реверсного використання нафтопроводу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Кучма закликав уряд не затягувати з вирішенням питання використання нафтопроводу. "Нехай уряд наш не відкладає відповідь у довгу шухляду, а приймає рішення", - сказав Кучма. "Труба повинна працювати на економіку України", - підкреслив президент.

Водночас міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов заявив, що для вивчення питання доцільності реверсу "Одеса-Броди" потрібно ще принаймні 2 місяці.

"Президент дав доручення уряду, і я очолюю цю групу, яка займається сьогодні вивченням питання найбільш ефективного використання цього нафтопроводу. Після першого етапу була доповідь на засіданні уряду, і було прийнято рішення додатково вивчити це питання. Вчора до уряду був поданий звіт, згідно з яким має прийняти рішення або прем’єр, або віце-прем’єр, в якому режимі далі вивчати.

Але на групі ми дійшли разом висновку, в тому числі TNK-BP та інші компанії, що потрібно додаткове вивчення, а саме залучення експерта для виконання техніко – економічного обґрунтування. Це потребує приблизно 2 місяці", - сказав Єрмілов в ефірі "Громадського радіо".

Раніше уряд України відклав остаточне рішення з питання визначення варіанту використання нафтопроводу "Одеса-Броди", вирішивши залучити на тендері незалежного експерта для оцінки перспектив реверсної роботи нафтопроводу для прокачування російської нафти до Одеси.

За оцінками Києва, для організації реверсної роботи потрібні капітальні вкладення в розмірі близько 500 млн. грн. Ряд російських нафтових компаній звернулися до глав урядів Росії й України з проханням про сприяння в реалізації проекту реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди для прокачування на експорт 9 млн. тонн нафти на рік.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн.

Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.