Рудьковський: звільнення Гайдука – справа рук Дубини й Бойка

Субота, 6 грудня 2003, 18:55
Звільнення Віталія Гайдука з посади віце-прем`єр-міністра України з питань паливно-енергетичного комплексу є результатом протистояння двох команд: з одного боку радника Президента України Олега Дубини і керівника НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойка, а з іншого - віце-прем`єр-міністра Гайдука і міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова.

Так в інтерв`ю УНІАН прокоментував відставку Гайдука з посади віце-прем'єра член комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, член фракції СПУ Микола Рудьковський.

Він зазначив, що на сьогодні "команда Дубини-Бойка була ближче до вуха Президента". За словами депутата, приводом для відставки Гайдука було протистояння цих двох команд, зокрема в питанні щодо створення газотранспортного консорціуму.

Рудьковський вважає, що Гайдук "стояв на захисті національних інтересів України" як в питанні створення газотранспортного консорціуму, так і щодо нафтопроводу "Одеса-Броди".

Іншою не менш важливою причиною звільнення Гайдука є розпочата ним реформа вугільної галузі і, зокрема, заяви про те, що вугілля має продаватися на тендерній основі, щоб в галузі діяли прозорі схеми.

Рудьковський наголосив, що "вугільне лобі раніше звалило Юлію Тимошенко з посади віце-прем`єра, а тепер за це ж і звільнено Гайдука".

При цьому депутат підкреслив, що Гайдук, незважаючи на те, що пройшов до уряду за квотою фракції СДПУ(О), ніколи не належав до цієї партії, а "був представником донецької групи в уряді".

Народний депутат прогнозує, що тепер "розгорнеться велика боротьба за посаду віце-прем`єр-міністра з питань ПЕК і це може навіть призвести до звільнення Єрмілова".

Говорячи про можливе призначення на посаду віце-прем`єр-міністра з питань ПЕК, Рудьковський зазначив, що на цю посаду може бути призначений сьогоднішній голова комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Клюєв. Водночас, він не виключає можливості призначення на цю посаду Дубини, або Бойка.

Рудьковський підкреслив, що в будь-якому випадку йтиметься про кандидатуру, яка є близькою "до донецьких".