Зінченко: "У Мукачевому діють принципи Йосипа Віссаріоновича!" Білоконь: "Рішення про мою відставку повинен ухвалити президент"

Середа, 21 квітня 2004, 00:00
Зінченко вимагає кадрових змін після Мукачевого

Робоча група парламенту з вивчення подій у Мукачевому вважає ситуацію після виборів у місті "критичною". Про це заявив керівник групи Олександр Зінченко під час звіту у Верховній Раді.

Він запропонував кадрові зміни у керівництві Закарпатської області й міста Мукачевого та "наполягає" на судовій перевірці подій на рівні Верховного суду України.

"У Мукачевому має місце тісне переплетіння влади, силових структур і криміналітету", – заявив Зінченко.

За словами Зінченка, "у результаті жорсткого протистояння у Мукачевому під сумнів поставлено цінності демократії". Він додав, що порушення закону фіксувалися "на всіх етапах виборчого процесу і тривають зараз".

"Так, на виборців чинився тиск і мало місце переслідування за політичні мотивами!" – сказав Зінченко. Він додав, що у робочої групи є "підтвердження тиску та погроз", які зафіксовані у заявах.

"Склалося враження, що місцевого самоврядування у Мукачевому немає! Міліція й прокуратура є, таблички на кабінетах висять, а самоврядування немає!" – зазначив Зінченко.

Характеризуючи вибори в Мукачевому, Зінченко сказав, що "різниця між двома політичному силами у Мукачевому полягала у тому, що одна використовувала владні можливості, інша сила таких можливостей не мала".

"Рівні умови було поставлено під сумнів. Це стосується закриття телекомпанії "М-студіо" та неможливості одної з сил висловити свою позицію у центральних ЗМІ", – додав Зінченко.

Він розповів, що у ніч після виборів у Мукачевому "концентрувалася група людей певної специфічної зовнішності, їх діяльність коригувалася". "Відбувалися сутички між присутніми депутатами з невідомими людьми міцної статури", – сказав він.

Зінченко зазначив, що на виборах у Мукачевому "існував окремий специфічний неконституційний вплив на виборчий процес із боку кримінальних і напівкримінальних структур".

Він зазначив, що у сам день голосування до 20 години у місті було відносно спокійно. "Порушення не мали тотального характеру. Атаки почалися після того, як стало відомо про перевагу одного з кандидатів".

Зінченко розповів, що робоча група на місці могла побачити "результати штурму виборчих дільниць, які здійснювалися невстановленими молодиками". "Мета цих штурмів – залякати членів виборчих комісій", – наголосив Зінченко.

"Робота тервиборчкому у ніч після виборів відбувалася у досить дивному режимі секретності. На засідання тервиборчкому був запрошений прокурор області. Але на це засідання не були допущені спостерігачі", – сказав Зінченко.

За словами віце-спікера, робоча група не змогла нормально налагодити роботу з тервиборчкомом у Мукачевому й оголошеним переможцем виборів Ернестом Нусером.

"Ми мали коротку зустріч із Нусером, який потім зник у невідомому напрямку! Його попередник Опачко теж зник! Дивна епідемія зникнення охопила всіх членів територіальної виборчої комісії!" – пояснив Зінченко.

За його словами, у понеділок вони не могли побачити протоколи, на підставі яких Нусер був оголошений переможцем, а в ніч із понеділка на вівторок протоколи зникли.

"Напередодні цього від депутатів міськради ми отримали інформацію про можливість нападу на тервиборчком. На моє прохання було підсилено охорону. Через годину після розмови охорону було знято по команді. По команді кого!? Чому попри домовленість було зроблене протилежне? Наше попередження було грубо проігноровано", – сказав Зінченко.

За його словами, після того, як було знято охорону, бюлетені й протоколи тервиборчкому зникли.

Зінченко назвав "міфічним" засідання міськради, на якому Нусер склав присягу міського голови. За словами віце-спікера, "немає жодного легітимного факту" того, що така сесія мала місце – на ній було лише 14 депутатів із 43.

"Однак це не завадило Нусеру скласти присягу і повісити табличку на кабінеті!" – додав він.

Зінченко, посилаючись на прокурора Закарпатської області, зазначив, що після їх приїзду до Мукачевого було відкрито 5 кримінальних справ, і буде відкрита шоста справа – за фактом нападу на приміщення тервиборчкому.

На думку Зінченка, ситуація потребує втручання всіх структур влади – від Верховної Ради до Ради нацбезпеки. "Верховна Рада повинна забезпечити постійний нагляд за ситуацією", – додав він.

На думку Зінченка, ці події у Мукачевому координувалися зовні: "Команди дає командир, і без задіяння вертикалі [влади] це було неможливо. Команди були, і вони працювали".

"Мукачівські події показали новітні технології фальсифікації. Хоча це не вітчизняні новації. Про це ще Йосип Віссаріонович говорив. Або диктатор Сомосса: ви виграли вибори, а я – підрахунок голосів", – закінчив Зінченко.

 
 
Білоконь не буде стрілятися через Мукачеве

Міністр внутрішніх справ Микола Білоконь не збирається йти у відставку за підсумками подій у Мукачевому. Про це він заявив під час доповіді у парламенті у вівторок, відповідаючи на питання депутатів.

Доповідаючи перед парламентом, Білоконь повідомив про вжиті заходи під час виборів у Мукачевому. Він відзначив, що під час підготовки обласним управлінням МВС було видано спеціальне розпорядження і розгорнуто з 16 травня роботу спеціального штабу на чолі з Русином з забезпечення громадського порядку. Сили з інших регіонів, за словами міністра, не залучалися.

За 36 дільницями були закріплені працівники міліції, для несення служби було залучено 270 міліціонерів, а "на випадок ускладнення" створено резерв у 140 чоловік. Крім того, за виборами спостерігали представники міжнародних організацій та майже 80 депутатів, відзначив Білоконь.

Міністр повідомив, що місцевим управлінням МВС зареєстровано 7 заяв, з них 4 – про хуліганські дії, зокрема про побиття депутата Поліщука, та 3 – про перешкоджання голосування громадянами. За скаргами порушено кримінальні справи, ведеться слідство.

Білоконь відзначив, що вже є підозрювані в здійсненні цих злочинів. Зараз, за його словами, в Мукачевому працює спеціальна група на чолі із заступником міністра Зубчуком, яка буде проводити перевірку.

Білоконь також висловив припущення, що до 1 травня генпрокуратура доповість про результати розслідування.

Говорячи про зафіксовані порушення, Білоконь заявив, що 19 квітня "4 невідомих накинулись на представників міліції при виконанні", при цьому "завдавши тілесних ушкоджень" начальнику міліції. Раніше прес-служба МВС уже поширювала цю версію, назвавши "невідомими" депутатів "Нашої України".

Після цього до міністра підбігли депутати з "Нашої України", зокрема постраждалі в Мукачевому, які вимагали пояснити цю репліку міністра. В той же час, відповідаючи на питання про побиття цих депутатів, Білоконь сказав лише, що ведеться слідство.

Відповідаючи на питання депутата Івана Зайця про те, що начальник оперативного штабу Мукачевого Русин втручався в дії виборчої комісії 15 дільниці та наказав відкрити двері дільниці, щоб запустити туди бандитів та депутатів з СДПУ(о), Білоконь сказав, що йому невідомо, щоб Русин "вникав в питання політичних моментів, тим більше, щоб він керував кримінальними угрупуваннями".

Після цього лідер БЮТ Тимошенко нагадала, що Білоконь "є ставлеником голови АП Медведчука, що він мав подати у відставку ще після того, як сказав, що буде втручатися в політичні процеси, і що після подібних подій його колеги-офіцери стрілялися". Вона також вимагала від міністра відповіді на питання, куди вони поділи бюлетені.

На це Білоконь заявив, що його "призначав не глава АП, а президент, і рішення щодо його перебування на посаді також прийме президент".

Ту ж саму відповідь він адресував депутату Івану Плющу, який закликав міністра, "або назвати замовників, або піти, щоб не мучити ні міліцію, ні нас".

Щодо вимоги Тимошенко сказати, де виборчі бюлетені, Білоконь сказав, що "проводиться відповідна перевірка".

Після відповіді на питання міністр пішов до виходу, але його оточили депутати з "Нашої України" на чолі з лідером блоку Віктором Ющенком, які вимагали відповісти на їх запитання.

В той же час депутати не підтримали пропозицію "Нашої України" продовжити звіт міністра внутрішніх справ ще на 10 хвилин.

 
 
Васильєв вимагає від "Нашої України" надати протоколи

Генпрокурор Геннадій Васильєв просить "Нашу Україну" надати протоколи виборів в Мукачевому, які вона має. Про це він заявив під час доповіді у парламенті у вівторок, відповідаючи на питання депутатів.

Як відомо, після крадіжки протоколів із Мукачівського тервиборчкому залишилися тільки екземпляри, які отримали на виборчих дільницях представники "Нашої України" як спостерігачі.

Генпрокурор також відзначив, що є повідомлення до органів прокуратури, що на руках народних депутатів є матеріали про набрання більшості голосів на виборах кандидатом Віктором Балогою та заява депутата Івана Іванчо про фальсифікацію виборів, але, за словами Васильєва, ці докази не були передані працівникам прокуратури, зокрема й під час їх поїздки до Мукачевого.

Васильєв повідомив, що наразі до прокуратури подано 16 заяв про порушення процедури виборів та про порушення порядку та громадської безпеки у Мукачевому.

Він зазначив, що до прокуратури звернувся чоловік, якого "з хуліганських спонукань" побили на дільниці №8, є заяви про конфлікт на дільниці між депутатом Джоржиком та головою дільничної комісії, під час якого було розірвано бюлетень, а також про хуліганські дії на дільниці №8, де побили народного депутата Поліщука.

Васильєв також повідомив, що до місцевого суду подана скарга кандидата в мери Свириди, який просить "визнати вибори в Мукачевому недійсними через дії кандидата Нусера".

Прокурор також повідомив, що вже порушено кримінальну справу за фактом побиття депутатами двох міліціонерів, вилучення в них значка та двох відеокамер. Він відзначив, що є ще 7 заяв про побиття та завдання депутатам тілесних ушкоджень.

Васильєв також сказав, що вивчаються відеозаписи з місця сутичок.

Він відзначив, що вивчається "факт хуліганства під час проникнення до мерії та завдання тілесних ушкоджень сторожу, що охороняв бюлетені і протоколи виборів, а також уживаються заходи для розслідування "відсутності майже 5 тисяч бюлетенів та всіх протоколів".

 
 
Підтримку бандитів мав і Нусер, і Балога

Голова СБУ Ігор Смєшко заявляє, що на виборах у Мукачевому і Нусер із СДПУ(о), і Балога з "Нашої України" мали "групи підтримки, керівники яких мали відношення до певних угруповань кримінального спрямування".

Під час звіту в парламенті Смєшко зазначив, що СБУ тричі повідомляло МВС про можливі протиправні дії, які могли мати місце під час виборів у Мукачевому. Сама Служба безпеки нічого вдіяти не могла.

"Йшлося виключно про вжиття заходів у сфері охорони громадського порядку, для чого у СБУ немає повноважень", – сказав Смєшко.

"СБУ – це спецслужба, це розвідка і контррозвідка, боротьба з оргзлочинністю, тероризмом, контрабандою й корупцією. Мені не відомо про обставини, які б вимагали залучення на Закарпатті спеціального антитерористичного підрозділу СБУ", – заявив Смєшко.

Він сказав, що на Закарпаття направлено спеціальну комісію на чолі з керівником департаменту захисту державності. Зараз СБУ "відпрацьовує" звернення прокурора Закарпаття щодо неправомірних дій стосовно депутата Безсмертного.

За словами Смєшка, СБУ розцінює загрозу життю народних депутатів "як загрозу національним інтересам держави". Однак СБУ не може знати про плани депутатів, оскільки "Служба безпеки не є інструментом тотального стеження і не може використовуватися для впливу на хід політичних процесів".

Смєшко також пообіцяв, що кожне звернення щодо нападу на депутатів у Мукачевому "буде ретельно перевірене".

Керівник спецслужби також сказав, що СБУ "поділяє стурбованість подіями у Закарпатті". "Це не сприяє позитивному іміджу нашої держави, створює умови для ескалації напруги і є загрозою національній безпеці України", – сказав Смєшко.

***

Як відомо, минулої неділі у Мукачевому відбулися вибори мера. За результатами екзіт-полу переміг кандидат від "Нашої України" Віктор Балога. "Наша Україна" зібрала оригінали протоколів з усіх, крім однієї, виборчих дільниць. Їх результати також засвідчили перемогу Балоги. Результат неврахованої дільниці не міг змінити загальну картину, оскільки число виборців там було меншим за розрив, який розділяв депутатів.

Однак у ніч із неділі на понеділок голова тервибочкому Переста оголосив, що переможцем на виборах мера Мукачевого є Нусер із СДПУ(о). Він уже отримав посвідчення мера і склав присягу. Президент Кучма визнав перемогу Нусера, скасувавши свій указ про пряме президентське правління в Мукачевому.

Наступної ночі бюлетені та протоколи виборів були викрадені з Мукачівського тервиборчкому.

Читайте також:

Медведчук не казав Кучмі правди про події у Мукачевому?

ЮЩЕНКО ПРИХОДИВ ДО КУЧМИ ВИМАГАТИ ЗВІЛЬНЕННЯ МЕДВЕДЧУКА, БІЛОКОНЯ І РІЗАКА

У МУКАЧЕВОМУ ВИКРАДЕНІ БЮЛЕТЕНІ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ СДПУ(о) СВЯТКУВАЛО ПЕРЕМОГУ

ШУФРИЧ: БЮЛЕТЕНІ В МУКАЧЕВОМУ ЗНИКЛИ ЧЕРЕЗ ЗІНЧЕНКА

Шуфрич у Мукачевому одягався, як бритоголові, але справжні бандити ходять із Зінченком

ОБСЄ обурена "бєспрєдєлом" та діяльністю "невстановлених осіб" у Мукачевому

Рада Європи: Вибори в Мукачевому – репетиція виборів президента

Вибори мера на Західній Україні вибивають іскру занепокоєння

Мукачеве: демократія по-соціал-демократичному

18 квітня як точка біфуркації української демократії

Кучма визнав Нусера із СДПУ(о) мером Мукачевого

НУСЕР ІЗ СДПУ(о) СКЛАВ ПРИСЯГУ МЕРА МУКАЧЕВОГО

БЕЗСМЕРТНОГО ПОБИЛИ, БО ВІН МАТЮКАВСЯ І БИВ "БЕРКУТ"

У Мукачевому Безсмертного скинули зі сходів, а Поліщука били ногами по обличчю

Ющенко розповів прем`єру Нідерландів, як Медведчук б`є депутатів

ТИМОШЕНКО ІНІЦІЮЄ ЗАБОРОНУ СДПУ(о)

Міліція говорить, що не била депутатів із "Нашої України". Просто ті були п'яні

На виборах у Мукачевому порушили все, що можна було порушити

За протоколами в Мукачевому таки лідирує Балога

У МУКАЧЕВОМУ ПОБИЛИ ДЕПУТАТІВ БЕЗСМЕРТНОГО, СТЕЦЬКІВА, ПАВЛЕНКА Й ОЛІЙНИКА

В МУКАЧЕВОМУ ПЕРЕМІГ НУСЕР З СДПУ(о)?

БАЛОГА З "НАШОЇ УКРАЇНИ" ПЕРЕМІГ У МУКАЧЕВОМУ, свідчить екзіт-пол

Родич Медведчука з групою "бритоголових" їздить по дільницях Мукачевого і "шантажує виборців"