Литвин вважає вибори в Мукачевому ганебними

Середа, 28 квітня 2004, 14:18
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що ситуація з виборами мера Мукачевого дискредитує не політичні сили, а Україну.

Таку думку він висловив під час зустрічі з представниками української громади у Фінляндії в середу.

Литвин повідомив, що питання Мукачевого розглядалося в українському парламенті. Парламентарії дали силовим структурам України відповідні доручення щодо вивчення ситуації. Представники Генеральної прокуратури повинні звітувати про розслідування ситуації в Мукачевому на наступному пленарному засіданні.

Український спікер також висловив подив щодо ставлення правоохоронних органів до інформації про причетність кримінальних структур до проведення виборів і підтримки основних кандидатів у мери Мукачевого.

Литвин підкреслив необхідність виключити підтримку кандидатів кримінальними структурами. "Те, що відбулося – це просто ганебно", – заявив він, додавши, що головне – встановити істину, визначити, хто винуватий, і притягти до відповідальності.

Спікер вказав на помилковість думки, що нібито в Мукачевому відбулося зіткнення опозиції і влади. Відбулося зіткнення двох політичних сил, які претендують на домінування в державі, сказав він. "Кожна з цих політичних сил вважає, що вона повинна домінувати – це неправильно, повинні домінувати право і демократія", – додав Литвин.

На його думку, зіткнення політичних сил не повинне створювати враження, що в Україні панує беззаконня. "Я переконаний, що це необхідно припинити на корені для того, щоб не моделювалися процеси на майбутні вибори", – сказав Литвин.

Говорячи про майбутні вибори президента, спікер висловив думку, що основна боротьба на виборах розгорнеться між нинішнім прем'єр-міністром України Віктором Януковичем і лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком. "Хоча я думаю, що буде ще ряд кандидатів, які попсують нерви фаворитам гарненько", – сказав він.

Разом з тим, за словами Литвина, найбільший інтерес у політичних сил зараз спостерігається до парламентських виборів 2006 року. Це пов'язано з тим, що вибори будуть проходити на пропорційній основі, відбудеться структуризація політичних сил і президент повинен буде рахуватися з парламентом, відзначив він.

Інтерфакс-Україна