Васильєв посадить міліцію і прокурора, які хотіли посадити Вередюка

П'ятниця, 14 травня 2004, 17:30
Генеральною прокуратурою вирішується питання про притягнення до відповідальності посадовців, причетних до порушення конституційних прав Юрія Вередюка, раніше звинувачуваного у вбивстві журналіста Ігоря Александрова.

Генеральною прокуратурою закінчено розслідування кримінальної справи за обвинуваченням 12 осіб у вчиненні навмисних вбивств з корисливих мотивів. П’ятеро з них обвинувачуються у вбивстві генерального директора ТРК "ТОР" Александрова І.О. Зараз триває ознайомлення обвинувачених з матеріалами кримінальної справи, повідомляє прес-служба генпрокуратури.

Досудовим слідством встановлено, що за цей же злочин, на підставі сфальсифікованих правоохоронними органами матеріалів, був притягнутий до кримінальної відповідальності Вередюк, відносно якого Апеляційним судом Донецької області винесено виправдувальний вирок, а ухвалою Верховного Суду України його скасовано, і кримінальна справа направлена для додаткового розслідування.

За дорученням чинного на той час генерального прокурора України від 08.08.2001 року слідчо-оперативну групу Генпрокуратури, яка розслідувала справу відносно Вередюка, очолював слідчий в особливо важливих справах Голік, а організацію розслідування і здійснення прокурорського нагляду з виїздом на місце було покладено на колишнього заступника генерального прокурора України Винокурова.

"При цьому розслідування велось некваліфіковано, упереджено. Суттєві обставини залишились без належного з’ясування", – зазначається в повідомленні перс-служби.

"У поведінці та висловлюваннях Вередюка мали місце суперечності, які давали обґрунтовані підстави для сумнівів у його причетності до вчинення цього злочину, але слідчим Голіком та колишнім заступником генерального прокурора України Винокуровим вони не були належним чином перевірені та їм не було надано правової оцінки", – говориться в ній.

По справі доведено "фальсифікацію працівниками правоохоронних органів доказів про вбивство Александрова шляхом залякування, надання матеріальних і грошових винагород, а також іншого незаконного впливу як на Вередюка, так і на свідків обвинувачення у справі", а також факт "неналежного" виконання своїх обов’язків посадовими особами, які проводили досудове слідство та здійснювали нагляд за додержанням законів під час його провадження.

Зараз слідством вирішується питання про кримінальну відповідальність як працівників міліції, так і працівників прокуратури, причетних до незаконного затримання, арешту і притягнення до кримінальної відповідальності Вередюка.

Як відомо, раніше генпрокуратура зверталася до Верховної Ради з проханням не давати згоди на призначення Винокурова суддею Конституційного Суду.