Путінський політолог "відпрацював" темник Медведчука

Понеділок, 28 червня 2004, 14:39
Вибори президента України, намічені на 31 жовтня, уплинуть на відносини країни з Росією і Заходом. Таку думку висловили на прес-конференції в Москві в понеділок директор інституту політичних досліджень Сергій Марков і директор Київського інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Я упевнений, що в ніч цих виборів політики не будуть спати не тільки в Києві, але й у Москві, Брюсселі, Вашингтоні", - заявив Марков.

На його думку, у ході цих виборів буде вирішуватися не тільки доля подальших відносин між Росією й Україною, але і роль України в майбутній орієнтації на світовій арені.

Обидва політологи зійшлися в думці про те, що у випадку обрання Віктора Януковича потрібно чекати більшої орієнтованості України на Росію, а виграш Віктора Ющенка спричинить за собою зближення України з атлантичними силами.

Відповідаючи на питання про те, чи є в передвиборній боротьбі якась третя сила крім вищезгаданих кандидатів, Карасьов відзначив, що цілком можлива участь у виборах кандидата від компартії України Петра Симоненка, а також лідера соціалістичної партії Олександра Мороза.

Проте, він вважає, що основна боротьба все-таки розгорнеться між Ющенком і Януковичем.

Зі свого боку Марков вважає цілком можливою реалізацію так званого грузинського варіанта.

"Передвиборча ситуація досить гостра й у жовтні ця тема безсумнівно буде домінувати не тільки в українських і російських, але й у міжнародних ЗМІ", - сказав він.

Марков висловив побоювання з приводу того, що "частина передвиборних бюджетів буде витрачатися не тільки на виборчі технології, але і на інші.

"Є реальна можливість здійснення грузинського сценарію, оскільки, за нашими даними, опозиція може в ніч виборів оголосити про те, що голосування пройшло не так, як їй хотілося б". Російський політолог думає, що на цей випадок готуються певні сили: "це, зокрема, відоме угруповання УНА- УНСО, а також кримсько-татарський меджліс, що час від часу демонструє свої можливості".

Проте обидва політологи висловили сподівання на те, що вибори на Україні пройдуть у рамках закону і не затьмаряться якимись серйозними ексцесами.

За словами Карасьова, соціологічні дослідження показали, що наразі більше 70% населення не довіряє владі, а більш 50% - не довіряє опозиції: "У цих умовах обом кандидатам у президенти дуже важливо завоювати довіру саме тієї частини виборців, що вагається".

Інтерфакс-Україна

Від УП. Як відомо, Сергій Марков є політологом, близьким до президента Росії Володимира Путіна. Раніше тема про підготовку силами опозиції "грузинського варіанта" в Україні активно мусувалася в ЗМІ, підконтрольних голові президентської адміністрації Віктору Медведчуку.