ЦВІЛЬ СТВЕРДЖУЄ, ЩО ДЕРКАЧ ВРЯТУВАВ ЖИТТЯ МЕЛЬНИЧЕНКУ

Вівторок, 8 червня 2004, 11:58
Фігурант "касетного скандалу" Володимир Цвіль стверджує, що екс-глава СБУ Леонід Деркач доклав чимало зусиль для порятунку життя екс-майора Управління держохорони Миколи Мельниченка.

Про це він заявив в інтерв'ю "Столичным новостям", які вийшли у вівторок.

"Відносно Деркача відкрию ще одну таємницю. Він же, як голова СБУ, проводив велику роботу, щоб захистити фізично життя Мельниченка", - сказав Цвіль.

За його словами, під час нелегального проживання Мельниченка в Чехії на нього дійсно готували замах. "Але не з боку спецслужб, а з боку кримінальних структур, близьких до української влади. Тому що згадування саме цих кримінальних структур було присутнє на плівках Мельниченка", - додав він.

Цвіль стверджує, що візити офіцерів СБУ в Західну Європу при керівництві Деркача були спрямовані на збереження життя Мельниченка. "Якби що-небудь з ним трапилося, відразу була б кинута тінь на правоохоронні органи України, а точніше СБУ...".

При цьому Цвіль не уточнив, які саме угруповання готували замах на Мельниченка і чи були серед них кримінальні структури Семена Могилевича, плівки про зв'язки з яким президента Кучми нещодавно оприлюднив майор.

Він також уточнив, що ніколи не говорив, що Марчук, Радченко і Смешко знали про те, що кабінет президента "пишеться".

"Я ніколи ніде не говорив, що вони знали. Я говорив про ту роль, яку грав Марчук під час записування в кабінеті президента. І про поінформованість Радченка і Смешка вже пізніше..."

Відповідаючи на питання, чи залишався Деркач осторонь від цього процесу, Цвіль сказав, що був випадок коли Деркач "за особистим завданням президента терміново перевіряв кабінет Кучми на предмет прослуховування".

На уточнююче питання, якими були результати обшуку, Цвіль сказав: "Це окрема тема! Про яку, можливо, ми ще поговоримо. Багато про що поговоримо".

Він також відзначив, що свідки з охорони Кучми, які бачили той обшук, ще знаходяться на службі.

Читайте також:

Ще один учасник касетного скандалу

Цвіль закликає Марчука, Смєшка та Радченка піти у відставку. Шатковського вже і так звільнили

Мельниченко: Ні Марчук, ні Радченко, ні Смєшко, ні навіть Медведчук не були втаємничені в механізм і процес записів у кабінеті Кучми

Brainy Don і Кучма