Взявшись за "Сільські вісті" та Тягнибока, влада не чіпає газету Грача

Четвер, 5 серпня 2004, 11:54
Комісія з журналістської етики застерегла газети "Крымская правда" та "Крымское время" від розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі на півострові.

Після звернення мешканця автономії, комісія вивчила низку публікацій у відомих на півострові газетах і дійшла висновку, що вони не дотримуються принципів повноти та об’єктивності інформації про факти та події.

Натомість газети навішують ярлики, намагаючись формувати негативну думку відносно українського та кримськотатарського народів на підставі однобокої, упередженої інформації, передає радіо "Німецька хвиля" слова Притули.

За словами керівника Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Володимира Притули, свої висновки Комісія ще в липні надіслала в обидві газети, запропонувавши редакціям їх надрукувати.

Оскільки цього не сталось, Комісія була змушена оприлюднити свою позицію у інших ЗМІ.

Раніше на "Крымскую правду" вже подавали судові позови за антиукраїнські публікації, а представники Меджлісу неодноразово вказували керіництву України на антитатарські матеріали в обох газетах.

Газета "Крымская правда" вважається близькою до лідера кримських комуністів Леоніда Грача. Дехто з оглядачів вважає, що газета "Крымское время" орієнтована на нардепа Льва Мірімського – члена парламентської більшості, лідера партії "Союз".

Як відомо, в Україні уже не один місяць триває судовий процес над газетою "Сільські вісті", яку звинувачують в тому, що опубліковані в ній статті мають антисемітський характер і розпалюють міжнаціональну ворожнечу. На переконання ряду експертів, справа проти "Сільських вістей" є формою тиску влади на Олександра Мороза.

Також нещодавно порушено кримінальну справу за виступ нардепа Олега Тягнибока, яку дехто оцінює як передвиборчу технологію влади проти Віктора Ющенка.