Студентам забороняють іти по трасі. Їх справа може дійти до Гаазького суду?

Субота, 7 серпня 2004, 18:28
Сумським студентам, які йдуть пішою ходою на Київ на знак протесту проти об'єднання їх вузів, представлене рішення суду, згідно з яким вони не можуть іти по трасі.

Про це повідомляє Інформцентр студентського спротиву. За останніми новинами з Полтавщини "вже другу годину сумські студенти спілкуються з міліціонерами", які передали це рішення суду.

"Автобуси для "утрамбовки" студентів стоять напоготові. Але з ними 2 народних депутати і, крім того, студенти розповіли, який резонанс викликало затримання студентів в Сумах зокрема, та в Україні в цілому. Міліціонери вагаються, чи потрібні їм масові безпорядки?", - зазначає інформцентр.

Разом із тим, з 10 до 11 години в Сумах проходив мітинг біля Обласної державної адміністрації, на який зібралося близько 1500 сумчан.

На мітингу виступав народний депутат України Володимир Петренко, депутати міськради Сергій Клочко та Людмила Чайкіна, а також Микола Безпалий, які розповіли про "брутальні дії проти них міліції, яка "проливала кров невинних студентів".

За словами Чайкіної, її звинуватили в тому, що у неї нібито крадений мобільний телефон. Невідомо, скільки б її тримали у відділку, якби не народний депутат України В’ячеслав Кириленко.

На мітингу також виступав помічник представника секретаріату ООН в Росії та СНД з прав людини Олександр Дануца. Його направили спеціальним відрядженням до Сум для з’ясування ситуації. Він кожні 2 години сповіщає про ситуацію керівництву секретаріату. Один з його рапортів вже направлено до Нью-Йорка.

За словами Дануци, справа може дійти до Гаазького суду.

Кульмінацією мітингу стало покладання похоронних вінків до будинку Обласної адміністрації з написами на стрічках: "Від студентів", "Від викладачів", "Від мешканців міста", "Від батьків".

Інформцентр сумських студентів також висловив обурення заявами губернатора Щербаня та заступника міністра освіти Журавського, що акція є політичною і її учасники беруть у ній участь за гроші, тоді як більшість студентів виступає за об'єднання вузів.

Студенти "наполегливо рекомендують противникам акції спротиву не кидатись словами, а оперувати фактами"."Нам остогидло коментувати заяви, які за своєю суттю є повною брехнею", - говориться в повідомленні інформцентру.

Як відомо, у п'ятницю зранку поблизу міста Ромни міліція силою зупинила пішу ходу на Київ, затримавши близько 40 студентів.

У червні в Сумах було розгорнуто наметове містечко проти приєднання держуніверситету і педуніверситету до Сумського аграрного університету під керівництвом ректора-депутата від СДПУ(о) Олександра Царенка.

Читайте також:

Щербань каже, що студентів підбурюють нардепи, а міносвіти - що "Пора"

ЯНУКОВИЧ НЕ ПОГРОЖУВАВ ЩЕРБАНЮ, А В СУМИ ЇДЕ ТІГІПКО

31-го студента судитимуть за похід на Київ?

Міліція студентів не била, а розмовляла

МІЛІЦІЯ ПРОДОВЖУЄ ВИЛОВЛЮВАТИ СУМСЬКИХ СТУДЕНТІВ

МВС ЗВИНУВАЧУЄ ПОЛІТИЧНІ СИЛИ В ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ-ЕКСТРЕМІСТІВ

ЯНУКОВИЧ ЗВІЛЬНИТЬ ЩЕРБАНЯ, ЯКЩО ТОЙ ВИПУСТИТЬ СТУДЕНТІВ ЗА МЕЖІ ОБЛАСТІ?

МІЛІЦІЯ РОЗІГНАЛА ПРОТЕСТ СТУДЕНТІВ ІЗ СУМ, ЯКІ НЕ ХОТІЛИ ЙТИ ПІД СДПУ(О)

Про причини акції читайте тут:

Ні "совокуплєнію" вузів! Сумські студенти йдуть походом на Київ