Канада передбачає недемократичні вибори в Україні. Через "темники"

Вівторок, 21 вересня 2004, 15:03
Канада серйозно стурбована, що майбутні президентські вибори в Україні не будуть відповідати демократичним стандартам, заявив посол цієї країни Ендрю Робінсон.

"Майбутні президентські вибори надають Україні можливість продемонструвати повагу до цінностей, що є характерними для демократичних країн", - говориться в заяві посла для преси від 21 вересня, текст якої передано в агентство "Інтерфакс-Україна".

Робінсон називає "недоторканною цінністю проведення вільних і справедливих виборів", що "дають народу країни можливість самому вибирати тих, хто буде здійснювати владні повноваження".

Робінсон відзначив, що, якщо майбутні президентські вибори в Україні будуть вільниими і справедливими, то ті, хто будуть здійснювати владні повноваження, будуть робити це законно і будуть користуватися довірою, у іншому випадку – навпаки.

"На жаль, зараз, коли до виборів залишається менше шести тижнів, існують всі ознаки того, що майбутні вибори не будуть відповідати цим демократичним стандартам", - відзначив посол.

"Нас особливо турбує відсутність збалансованості презентацій на державному телевізійному каналі УТ-1, підкреслена відсутність об'єктивності з боку державних службовців і переслідування окремих засобів масової інформації", - підкреслив дипломат.

Він закликав українську владу вжити заходів для ліквідації цих пробілів, щоб вибори в Україні відповідали міжнародним стандартам.

За його словами, такі заходи могли б полягати в "негайному застосуванні повної об'єктивності з боку державного телевізійного каналу УТ-1 у висвітленні діяльності і кампаній кандидатів", припиненні практики розсилання інструкцій ("темників") ЗМІ.

Крім того, вважає Робінсон, усім загальнодержавним і місцевим посадовим особам необхідно чітко вказати на те, що українське законодавство вимагає цілковитої об'єктивності при виконанні ними своїх обов'язків під час виборчої кампанії й у день голосування.

"Канада вважає, що такі зміни змогли б зробити значний внесок у спосіб проведення виборів протягом останніх тижнів кампанії, а, отже, і в те, яким чином будуть сприйматися їхні результати на міжнародному рівні", - говориться в заяві канадського дипломата.

Президентські вибори в Україні відбудуться 31 жовтня.