Терористам з Троєщини загрожує пожиттєва тюрма. Про їх зв`язок з УНП уже не говорять

Понеділок, 6 вересня 2004, 14:39
З'ясування достовірності посвідчень членів УНП, вилучених у двох звинувачених за вибухи на Троєщинському ринку, не є головним завданням слідства.

Про це заявив на брифінгу керівник прес-служби Генпрокуратури Сергій Руденко.

"Мова йде про те, що ті документи є фізично і вони долучені до матеріалів кримінальної справи. В жодному процесуальному документі не йдеться про те, що ці особи вчинили злочин по завданню чи за дорученням якоїсь політичної сили, у тому числі й Української народної партії", - сказав Руденко.

Тому, на думку речника Генпрокуратури, "встановлення достовірності чи недостовірності цих документів не є першочерговим завданням органу досудового слідства".

"Тобто якщо це питання й буде дослідуватися, то воно буде дослідуватися набагато пізніше", - додав він.

Руденко сказав, що мотиви теракту, на яких наголошували затримані (дестабілізувати ситуацію в Україні) – "знаходять об'єктивне підтвердження".

"Тобто вони хотіли привернути цим вибухом увагу до власних політичних поглядів, вони вважали, що країна і політичне життя в країні розвивається не так, як їм це бачилося, і вони цими діями хотіли привернути увагу суспільства, як вони пояснюють, до того, що не все у цьому світі матеріальне, є певні духовні цінності", - повідомив Руденко.

"Тобто це така форма вияву своїх політичних поглядів", - додав речник Генпрокуратури.

А наявність у затриманих партійних посвідчень не дає підстав "стверджувати про безпосередній зв'язок якихось політичних сил з цим злочином".

"Тобто ми кажемо про те, що вилучено документи, а хтось вже робить висновки, що ми звинувачуємо конкретну політичну силу у політичному тероризмі", - сказав Руденко.

Він також зазначив, що не підтвердилася "суто кримінальна версія" вибухів на Троєщині.

За словами Руденка, чотирьом затриманим у справі вибухів у присутності захисників пред'явлене офіційне обвинувачення. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Як відомо, спочатку кримінальну справу було порушено за статтями 296 (хуліганство) та 121 (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Після перекваліфікації кримінальної справи, обвинувачення пред'явлене у терористичному акті за частиною 3 статті 258

Відповідно до чинного законодавства, повідомив Руденко, участь захисника буде забезпечено незалежно від позиції самого ув'язненого.

Він також назвав, що зв'язок між вибухами на Троєщині та замахом на заступника керівника ринку Сергія Алісименка – це лише "одна з версій".

"Українська правда"

Читайте також:

ПІДІРВАЛИ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА "ТРОЄЩИНИ". Омельченко лає політиків

Україна, 1933-й?! Сумні історичні паралелі

Троєщина – Каширське шосе Януковича?

Вибухи на Троєщині - слід московської "солнцевської" братви?

Костенко вимагає з Білоконя три мільйони