Литвин хоче мати Капітолій, бо президент піде "топтаною доріжкою"

Вівторок, 7 вересня 2004, 11:08
Голова Верховної Ради бачить головним завданням парламенту на цій сесії забезпечити чесні й прозорі вибори.

Про це він заявив у вівторок під час відкриття чергової шостої сесії парламенту.

"Ми повинні максимально сприяти забезпеченню стабільності в державі у цей перехідний період, не допустити виникнення найменшого вакууму державної влади, не діяти за принципом "після нас хоч потоп", не дати розігратися в суспільстві неконтрольованим принципам", - сказав Литвин.

На думку Литвина, парламент має стати "українським непохитним Капітолієм, що визначає й утримує вектор країни". Він закликав депутатів відкинути штучний поділ, коли вони приписані до протилежних таборів і мусять брати участь у політичних протистояннях.

Він також припустив, судячи з ходу кампанії, що "нові переможці збираються йти топтаною дорогою" щодо парламенту, а тому - закликав парламентарів утвердити позиції свого органу.

"У наших інтересах продемонструвати здатність гарантувати вільні, прозорі і чесні вибори. Тим самим ми засвідчимо свою волю бачити Україну серед вільних і демократичних країн, що демократія повинна стати фундаментальною основою нашого буття", - заявив спікер Верховної Ради.

У той же час він висловився проти зовнішнього тиску щодо проведення демократичних виборів в Україні та скритикував депутатів, які намагаються очорнити Україну через міжнародні структури.

"Не секрет, що Україна залишається полігоном для відпрацювання демократизації політичного режиму. Процес демократичного тиску на Україну може вплинути не тільки на розстановку внутрішньополітичних сил, а й ускладнити процес подальшої демократизації суспільства", - заявив Литвин.

На думку голови парламенту, незважаючи на те, що кампанія вже "перейшла точку повернення", у країни "ще залишаються надії на проведення демократичних виборів".

Литвин скритикував те, що кампанія багато в чому зведена до протистояння двох кандидатів як протистояння влади й народу. У той же час, інші кандидати, на думку спікера, виштовхуються за межу виборчого поля. "Звужується вибір, що можна розцінити як здійснення тиску на виборця", - заявив спікер.

Він також скритикував утручання влади на місцях у виборчий процес, зазначивши, що таким чином підривається останній і без того невеликий авторитет державної влади. А також необ'єктивне висвітлення кампанії у ЗМІ.

Спікер запропонував створити парламентську комісію, яка б контролювала дотримання виборчого законодавства.

Литвин висловив переконання, що на виборах має перемогти той кандидат, якого обере народ. У якості гарантії цього він навів слова президента Кучми від 23 серпня про те, що "все буде як вирішить народ".


"Українська правда"