"Проффесор" Янукович придумав як з України зробити Донеччину

П'ятниця, 1 жовтня 2004, 14:34
В Україні розпочата робота над новою перспективною моделлю економічного розвитку, що буде передбачати принципово нові підходи до розвитку економіки, заявив прем'єр-міністр країни Віктор Янукович.

"Ми зараз працюємо над такою системою, у якій складова економічного розвитку стане найвищою національною ідеєю", - сказав він, виступаючи перед викладачами і студентами Вінницького національного технічного університету, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Прем'єр відзначив, що нова система буде базуватися на тих науково-практичних механізмах, що були розроблені ще під час його роботи главою Донецької обладміністрації.

При цьому він підкреслив, що Донецька область може бути показовою в цьому плані і тому, що там проживають 10% населення України і виробляється 25% валового внутрішнього продукту, у цьому регіоні також використовуються великі обсяги ресурсів.

Розповідаючи про створення науково-технічної системи розвитку Донецької області, Янукович відзначив, що насамперед була введена модель, що дала можливість перебороти диспропорцію в окремих галузях промисловості.

Після цього постало питання ліквідації наслідків "так званої реструктуризації вугільної галузі".

"Ми розробили законопроекти, і вперше в українській термінології з'явилося таке поняття, як територія пріоритетного розвитку", - відзначив Янукович.

Паралельно, сказав він, у Донецькій академії управління була створена кафедра менеджменту інвестиційного прогнозування, що початку розробляти моделі розвитку регіону.

Саме по цих моделях у регіоні виконувалися спочатку короткострокові, а потім і довгострокові програми, були створені дві спеціальні економічні зони, а коли виникла необхідність займатися науковою практикою і мати для цього відповідну базу - почали створювати технопарки.

Сьогодні в Донецькій області, повідомив Янукович, діють три технопарки, у яких відпрацьовуються моделі цільових науково-дослідних робіт. "Я вам порадив би подивитися на ці моделі і подумати, як їх можна використовувати у Вінницькій області", - відзначив він.

За словами прем'єра, останньою в цій системі стала програма науково-технічного розвитку Донецької області до 2015 року, що була розроблена разом з Національною академією наук України.

"За рахунок такої гнучкої економічної моделі відбувся ріст темпів розвитку економіки регіону, а разом з цим підвищилися економічні показники інших регіонів шляхом залучення їхніх ресурсів і виробництв до єдиних виробничих ланцюгів", - сказав він, підкресливши, що саме така система може бути використана для економічного росту України.