НДІ НЕ ВИЗНАЄ ВИБОРИ ЛЕГІТИМНИМИ

Вівторок, 23 листопада 2004, 12:12
Національний демократичний інститут міжнародних відносин вважає, що фундаментальні порушення виборчого процесу України призвели до підриву його легітимності.

Про це сказано в попередній заяві делегації спостерігачів НДІ, передає "Український вибір".

"Сумарний вплив порушень, фактів залякування, неприкритої маніпуляції й кричущих фальсифікацій, як під час агітаційної кампанії, так і в день виборів, створювався з метою досягнення певного результату, не беручи до уваги волевиявлення народу", - сказано в заяві.

Серед порушень спостерігачі констатують тиск на працівників державного сектора й студентів з метою одержання ними й членами їхніх родин відкріпних талонів і передавання їх своїм керівникам.

Спостерігачі також говорять про організоване вивезення людей з метою голосування в інших населених пунктах, контролювання їх пересування й створення можливості голосування за кількома відкріпними талонами.

Серед порушень спостерігачі зафіксували підозріло високу кількість людей, які голосували за допомогою мобільних урн, в окремих регіонах, а також позбавлення виборчого права через невнесення виборців у списки або ж помилку в їхній особистій інформації.

Місія зафіксувала випадки звільнення територіальними виборчкомами членів дільничних виборчкомів, які представляли опозиційного кандидата, а також відмову міжнародним і місцевим спостерігачам у доступі на дільничні й територіальні виборчкоми.

Крім того, у заяві констатуються випадки визнання результатів голосування на окремих дільницях недійсними, незаконним або сумнівним способом, а також недозволена присутність міліції й інших сторонніх осіб на території дільниць.

Спостерігачі також говорять про неможливість акредитування місцевих спостерігачів від громадських організацій, що закріплено українським законодавством.

Спостерігачі також зафіксували упередженість у висвітленні подій державними засобами масової інформації на користь прем'єр-міністра Віктора Януковича, а також випадки залякування й насильства в період передвиборчої агітації стосовно агітаторів, членів виборчкомів, журналістів і спостерігачів.

НДІ вважає, що політичні лідери повинні терміново почати діалог для виправлення наслідків зловживань й порушень під час виборів.

"Для цього необхідно розглянути повний спектр виправних заходів, у тому числі проведення часткових або нових виборів на демократичних засадах", - йдеться в заяві.

Делегація наполягає, щоб у процесі пошуку шляхів виходу із ситуації кожна сторона поважала права іншої й утримувалися від застосування насильства.
Серед позитивних моментів виборчої кампанії спостерігачі говорять про високу активність громадян, які відкрито демонстрували свою підтримку обох кандидатів, навіть перед загрозою утисків за підтримку опозиційного кандидата.